© Yeni Arayış

Halk eğitim merkezlerinde bu sene otizmli bireyler için kurslar açılmadı

Halk eğitim merkezleri, her sene açtığı otizmli bireylere yönelik kursları 2024- 2025 Eğitim Öğretim Dönemi’nde açmadı.

Otizmli bireyler için halk eğitim merkezlerinde düzenlenen kurslar bütçe engeline takıldı. 2024- 2025 Eğitim Öğretim Dönemi’nde kurslar açılmayınca otizmli bireyler evlerine kapandı. Türkiye Otizm Meclisi, etkinliklerin yeniden faaliyete geçmesi için çağrı yaptı.

Halk eğitim merkezleri, her sene açtığı otizmli bireylere yönelik kursları 2024- 2025 Eğitim Öğretim Dönemi’nde açmadı. Katılımcılar, resim, müzik ve halk oyunları gibi etkinliklere katılamadı. Türkiye Otizm Meclisi Sekretarya Sorumlusu Sedef Erken, orta ve ağır kategorideki otizmli bireyler için hiçbir kursun düzenlenmediğini belirtti.

Bu kararı aileler ve aktivistler tepkiyle karşıladı. Meclis, “Otizmli bireyler evlerine kapanmış durumda” açıklamasını yaptı. Ayrıca bazı Gündüzlü Bakım Merkezleri’nde eğitimci sayısının azalmasına dikkat çekti. Usta öğretici görevlendirilmemesi, bu durumu daha da zorlaştırdı.

"Otizm kursları durdurulmuştur"

Açıklamada, “Halk eğitimlerden gelen usta öğreticiler aracılığıyla düzenlenen otizm kursları da durdurulmuştur” denildi. Bu kurslar, dernek ve belediyeler gibi kurumlar tarafından sağlanıyordu. Böylece otizmli bireylerin sosyalleşme ve eğitim alma imkanı ortadan kalktı. Bu durum, ailelerin endişelerini artırıyor.

Meclis, ailelerin il ve ilçe halk eğitim merkezi müdürlüklerine, alanda çalışan derneklerin de yetkililere başvurduğu ancak kendilerine beklemeleri yönünde bilgi verildiğini duyurdu.

Türkiye Otizm Meclisi açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi: "Bu kursların ne zaman açılacağı belirsiz. Bu sebeple aileler çaresizliğe, çözümsüzlüğe ve bir sosyal krize doğru ilerliyor. Açılmayan kurslar nedeniyle aileler mağduriyet yaşıyor. Ailelere birkaç ay daha beklemeleri söyleniyor. Ancak ailelerin gücü ve sabrı kalmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen kurslardan otizmli bireylerin yararlandığı kursların bir an önce açılması lazım. Gerekli düzenlemenin acilen yapılmasını talep ediyoruz."

Halk eğitim merkezi müdürleri: “Bütçe yok”

Alanda çalışan uzmanlar otizmli çocukların bu sebeple çeşitli kazanımlarını kaybettiğini vurguladı. Bu durumun bireylerin sosyal yaşamlarını olumsuz etkilediğini dile getiren uzmanlar, ailelerinde zor bir süreç yaşadığını söyledi.

Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı sorularımıza yanıt vermedi. Halk eğitim merkezi müdürleri bütçe olmadığı için kursları düzenleyecek ücretli öğretmenlerin görevlendirilemediğini anlattı. Yetkililer, kursların ne zamanlar açılacağını bilmediklerini, kararın Bakanlığa ait olduğunu söyledi. Belediye bünyesindeki kurslar da kadrolu öğretmenlerin ve usta öğreticilerin eğitim verebildiğini, ücretli öğretmen alınamadığını dile getirdi. 2024 yılının ödeneği bittiği için yeni ödenek beklediklerini dile getirdi. Müdürler, “Kursları, ne zaman açacaklar bilmiyoruz. Ya ek ödenek gelecek ya da 2025’i bekleyeceğiz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER