© Yeni Arayış

Güzün en güzel meyvesi incir

Zengin antioksidan, vitamin, mineral içeriği sayesinde pek çok diğer meyve gibi vücudu zararlı bileşenlerden korur ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaya yardım eder. Kalsiyum ve magnezyumdan içeriği ile kemik sağlığını da destekler.

Taze incir mevsiminin gelmesiyle raflarda yerini almaya başladı. Tüm sene beklenen incir, aslında yüksek kalorili ve yüksek glisemik indeksi olan kontrollü tüketilmesi gereken meyvelerden biri. Taze incir, karoten, lutein, tannin gibi birçok antioksidandan zengindir ve A, K gibi birçok vitamin içerir. Zengin antioksidan, vitamin, mineral içeriği sayesinde pek çok diğer meyve gibi vücudu zararlı bileşenlerden korur ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaya yardım eder. Kalsiyum ve magnezyumdan içeriği ile kemik sağlığını da destekler.

Bunların yanı sıra;

Lif Zengini

Sindirimi düzenlemeye yardımcı olur ve kabızlık sorununu önler.

Antioksidan kaynağı

Vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek hücrelerin zarar görmesini engeller.

Kan Basıncını Düzenler

Potasyum açısından zengin olduğu için tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.

Kalp Sağlığını Destekler

Kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır.

Kabızlık İçin Birebir

İncir, kabızlığı önlemek ve gidermek için oldukça etkili bir besindir. Bunun nedeni, incirin yüksek lif içeriğidir. Lifler, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı hafifletir. İncirde bulunan lifler, bağırsak hareketlerini düzenleyerek dışkının yumuşamasına ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. Bu sayede kabızlığı önler ve tedavi eder. Taze veya kuru inciri düzenli olarak tüketmek, bağırsak hareketlerini dengeler ve kabızlık riskini azaltır.

Özellikle kuru haliyle daha yoğun miktarda şeker içerir ve bu nedenle kan şekerini hızlıca yükseltebilir. Bu sebeple şeker hastalarının incir gibi şekerli meyveleri az miktarda ve dikkatli tüketmesi kan şekerinin kontrol altında tutulması için önemlidir.

ŞEKER HASTALARI DİKKAT ETMELİ

İncir, yüksek şeker ve glisemik indeksinden dolayı özellikle şeker hastaları tarafından dikkatli tüketilmelidir. Özellikle kuru haliyle daha yoğun miktarda şeker içerir ve bu nedenle kan şekerini hızlıca yükseltebilir. Bu sebeple şeker hastalarının incir gibi şekerli meyveleri az miktarda ve dikkatli tüketmesi kan şekerinin kontrol altında tutulması için önemlidir. İncir tüketirken yanında çiğ badem, fındık gibi yağlı tohumlar veya yoğurt, süt gibi protein gruplarını da tüketerek glisemik indeksini azaltabilirsiniz.

İncirli Cevizli Toplar

Bu tarif hem hafif hem de sağlıklı bir tatlı alternatifi sunar.

Malzemeler:

- 10 adet kuru incir

- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz

- 1 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı)

- 1 tatlı kaşığı tarçın

- Hindistan cevizi rendesi (süslemek için)

Kuru incirleri yumuşaması için ılık suya koyun ve 10-15 dakika bekletin. Ardından incirleri küçük parçalara doğrayın. Yumuşayan incirleri blender veya mutfak robotunda püre haline getirin. İçine ince çekilmiş cevizi, tarçını ve isteğe bağlı olarak balı ekleyin. Karışımın macun kıvamına gelene kadar iyice karıştırın. Karışımdan küçük parçalar alıp elinizle yuvarlayarak toplar yapın. Topları Hindistan cevizine bulayın. Hazırladığınız topları buzdolabında yaklaşık 1 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER