Günümüzün popüler diyeti: IF yani aralıklı oruç
GENELAralıklı oruçta sistem daha çok ne yediğimizi değil ne zaman yediğimizi dikkate alarak planlanır. Günü ikiye bölerek yemek zamanı ve oruç zamanı şeklinde oluşturulan bir beslenme programıyla uygulanır.
IF diyeti (intermittent fasting) yani aralıklı oruç diyetini son zamanlarda sıklıkla duymuş veya çevrenizde uygulayan birine rastlamış olabilirsiniz. Bu diyet sistemini uygulayarak kilo veren veya yaşam tarzı haline getirmiş kişiler artmaya başlasa da uzman desteği almadan uygulamak riskli olabilir.
IF diyeti nasıl uygulanır, çeşitleri neler?
Aralıklı oruçta sistem daha çok ne yediğimizi değil ne zaman yediğimizi dikkate alarak planlanır. Günü ikiye bölerek yemek zamanı ve oruç zamanı şeklinde oluşturulan bir beslenme programıyla uygulanır.
Aralıklı oruç düzenini uygulayabileceğiniz yöntemler;
16/8: En fazla tercih edilen aralıklı oruç yöntemidir. Uygulaması en kolay yöntemlerdendir. 16 saat aç, 8 saat yemek yenilen aralıklı oruç tipidir. Örneğin; ilk öğünü öğlen saat 12’de tüketirseniz ikinci öğünü akşam 8’de tüketerek ertesi gün öğlen 12’ye kadar 16 saatlik oruç süresini tamamlamış olursunuz. Oruç saatlerinin çoğu gece uykusunda tamamlandığı için uygulaması kolaydır.
10/14: Aralıklı oruca yeni başlayan ve çok aç kalamayan bireyler için daha uygun bir yöntemdir. 10 saat açlık, 14 saat yemek yenilebilen aralıklı oruç tipidir.
Ye/Dur/Ye: Haftada 1 gün uygulanabilen 24 saatlik oruçlu olma halidir. Sürekli uygulanmasına gerek yoktur.
5:2 (modifiye oruç yöntemi): Bu yöntemde haftanın 5 günü normal beslenme şekli varken haftanın 2 günü düşük kalorili (500 – 600 kcal) kısıtlı bir diyet uygulanır.
Aralıklı oruç diyetinin faydaları nelerdir?
Sağlıklı kilo verme sürecini hızlandırır. Kan şekeri üzerinde olumlu etki göstererek, şeker seviyelerinin düşmesine yardımcı olur. Açlık durumu, insülin duyarlılığını artırırak insülin seviyesini düşürür. Depolanan yağın daha hızlı yakılmasını sağlar bu sayede trigliserit ve kolesterol değerlerinde düşme olur. Kan basıncını düşürücü etki gösterir.Aralıklı oruç diyetinin yan etkileri nelerdir?
Aralıklı oruç diyetinde açlık durumunun uzun olması sebebiyle beslenmenin sınırsız olduğu düşüncesi oluşabilir. Bu durumda bazı kişiler kilo vermek yerine kilo alabilmektedir.
Uygulandığı ilk günlerde baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, kan şekerinde ani düşüşler görülebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı bir uzman desteği alınarak uygulanması gerekmektedir.
Aralıklı oruç diyetini kimler uygulamamalı?
Hamile ve emzirenler Tansiyon hastaları Böbrek hastaları İnsüline bağlı olan şeker hastaları Hipoglisemi sorunu yaşayan hastalar 18 yaş altındaki bireylerinAralıklı oruç yöntemini denemeleri sakıncalı olabilmektedir.
İlginizi Çekebilir