© Yeni Arayış

Gün Lokantası açılırken: \"Lonely Planet\" Küff’ü neden tavsiye ediyor?

Lonely Planet’in Türkiye versiyonunda Kadıköy’de yemek yenecek yerlerin başında Küff Cafe Yel Değirmeni’ni gördüğümde şaşırmadım. Küff Cafe ile yolum Beyoğlu’nun uzun yıllardır buluşma noktası olan Urban ile daha bu cafe gruba dahil olmadan kesişmişti.

Analog çağda seyahat ederken yolumuzu nasıl buluyorduk? Hadi tabelalara baka baka bir şehre gelmeyi başardınız. Peki bu şehirde yolunuzu nasıl bulacaksınız? Nereleri gezeceksiniz? Nerede uyuyacaksınız ve hepsinden önemlisi nerede yemek yiyeceksiniz? Elinizdeki telefonu atın ve dilini bile bilmediğiniz şehrin tren istasyonundan yüksek kulelere ve alımlı binalara baktığınızı hayal edin. Gözünüz korkmaz içiniz bir tuhaf olmaz mı? Modern turizm hareketlerinin başlangıcından 2000’lerin ortasındaki İnternet devrimine kadar gezegende yalnız gezginler için çare mavi kapaklı kitaptaydı. Mavi kapaklı kitabı 100 metreden tanırsınız. İngilizcesi Lonely Planet. Yani yaratıcı çeviri ile “Gezegende Yalnız Gezgin”. İspanya, Almanya, Fransa ve dünyanın çok daha uzak tüm noktaları bu mavi kitapla anlaşılır ve ulaşılabilir kılınıyordu.

Kitap bir gezgin ne yaparsa onun yerine kendini koyarak kurgulanmıştı. Çoğu zaman birden çok yazar yola çıkıyor ve bir şehri, bir ülkeyi adım adım gezerek kitabı yazıyordu. Sokak sokak her bütçeye uygun gezi duraklarında yeme içme ve konaklama planlanıyordu. Paranızın çok ya da az olması sizi şehrin güzelliklerini görmekten alıkoymuyordu. Sadece daha az ve daha çok para harcamanıza göre planlar yapılıyordu. Yurtdışına birilerinin söylediği gibi sadece imkanı olanlar gitmiyor çünkü. İmkanı olmayan, az olan için de bir hal çaresi vardı.

Uzun yıllar bu kitaplardan biriktirdim. Sonrasında internet çıktı ve gezerken kitap taşımanın pabucu gökyüzüne atıldı. Yine de kitaplarıma kıyamam. Onlar bir dönemin hatırası ve internette belki de bulamayacağınız nostaljik ipuçları ile dolu. Lonely Planet kitapları sonradan pek çok taklit yarattı. Türkçe’ye de çevrilenleri oldu. Kaos ekonomisi ve vize faciası yurtdışı gezileri hayal ticaretine doğru evirdi.

Yine de parası olsun olmasın dünyayı merak edenler dünyayı gezmeye devam edecek. 

Dünyayı merak etmeyi parası olanlara rezerve edenlere inat Türk insanı da insanlık ortak mirasına olan ilgisini ve merakını gidermek için gezmeye, seyahate devam edecek.  Lonely Planet’in Türkiye versiyonunda Kadıköy’de yemek yenecek yerlerin başında Küff Cafe Yel Değirmeni’ni gördüğümde şaşırmadım. Küff Cafe ile yolum Beyoğlu’nun uzun yıllardır buluşma noktası olan Urban ile daha bu Cafe gruba dahil olmadan kesişmişti.

Küff Cafe grubuyla Bankacılık yolum Kadıköy’de kesişti. 1848 ruhunu ve gençlik/kültür ve dünya insanı olmanın ortak paydasını bünyesine alan bu yapının sırrını giriş bölümünde sözünü ettiğim Lonely Planet’in Türkiye edisyonundaki şu cümle özetliyor: "Tüm yenilikçi kutuları işaretlenmiş: üçüncü dalga kahve, vegan yiyecekler, dövmeli baristalar, kapı bitkileri. Bu son derece popüler kafe, caddenin her iki yanına yayılıyor."

BU SON DERECE POPÜLER KAFE, CADDENİN İKİ YANINA YAYILIYOR

Genel Müdürlüğün fildişi kulesinden sonra ilk durağım Beyoğlu sonrası Kadıköy’dü. Her ikisi de eğlenceyle anılan bu semtlerde görev yapmanın doğal sonucuydu mekanlara normalden daha yakın olmak. Sizin birkaç saatinizi ayırarak keyifli sohbetler yaptığınız işletmeler de tıpkı insanlar gibi ekonomik birer birimdir çünkü. Küff Cafe grubuyla Bankacılık yolum Kadıköy’de kesişti. 1848 ruhunu ve gençlik/kültür ve dünya insanı olmanın ortak paydasını bünyesine alan bu yapının sırrını giriş bölümünde sözünü ettiğim Lonely Planet’in Türkiye edisyonundaki şu cümle özetliyor: “Tüm yenilikçi kutuları işaretlenmiş: üçüncü dalga kahve, vegan yiyecekler, dövmeli baristalar, kapı bitkileri. Bu son derece popüler kafe, caddenin her iki yanına yayılıyor.  Şehrin en özgün caddelerinden biri olan ve gelişen Yeldeğirmeni'ndeki Karakolhane Caddesi  Bohem bir yerleşim bölgesi. Genç yerlilerin buraya akın ettiği hafta sonları  ucuz ve lezzetli Türk kahvaltısının tadını çıkarmak için sıraya girmeniz gerekecek..”

2015’te başlayan Küff Hikayesi 9 yılda içine Beyoğlu Urban’ı da alarak büyüdü. Kadıköy’de Sanatçılar Sokağında Kollektif ile hedef kitlesini geliştirirken, Boden Hasırcıbaşı ile daha da özgün bir mutfağın garantisini verdi. Son dönemde Küff’ün merkez üssüne yakın Yel değirmeni İskele Sokakta Kompartıman kafe ile bugünün yalnız gezginlerine seçenekleri artırma şansı verdi.

Küff Grubun milyonlarca dünya insanının değerini ve güvenini kazanmış Lonely Planet’de tescil edilen duruşu özünde değişmeden, ekonomik tüm zorluklara ve krizlere karşı sürüyor. Yaratıcı girişim aklı Zeki Kulaç’tan, Mutfak Aklı ise akademisyen aşçı Kerem Küçükkınacı’dan geliyor. Çalışanları ve müşterileri ile kurduğu organik bağ ise Küff’ü diğerlerinden ayıran en önemli detay olarak yer alıyor.

Küff’ün son hamlesi ise açık ateş konsepti ile karşımıza çıkan Gün Lokantası oldu. Gün Lokantası Asmalımescit Gönül Sokakta 16 Temmuz’da açılıyor. Gönül ve Gün’ün buluşmasından çıkacak olan karma sıradanlaşan Beyoğlu/İstiklal hikayesine unutulan ruhu katacak.

Not: Küff Cafe’ye dair basında çıkmış bazı haber linklerini meraklısı için paylaşıyorum.

https://www.milliyet.com.tr/cadde/sosyal-tirmanici-iliskiler-6061167 

https://www.timeout.com/istanbul/tr/restoranlar/kompartiman

https://sokakajans.com/pdf/21.04.2018.pdf

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER