© Yeni Arayış

GoFor ve KONDA'dan 'Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması' raporu

GoFor ve KONDA'dan 'Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması' raporu

GoFor ve KONDA iş birliği ile hazırlanan “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024” raporu yayınlandı. Araştırma, Türkiye genelinde 18-30 yaş aralığındaki gençlerle yapıldı. Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve KONDA iş birliğiyle gerçekleştirilen “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024” raporu yayınlandı. Araştırmada, gençlerin oy eğilimleri, örgütlenmeye dair tutumları, toplumsal değişime olan yaklaşımları, kimliksel ilişkileri, gençliğe olan bakış açıları ve sosyoekonomik düzlemde karşılaştıkları sorunlar gibi farklı temalardaki politik tercihleri ve tutumları mercek altına alındı. 7-18 Şubat 2024 tarihlerinde 30 il, 76 ilçe ve 107 farklı mahallede yaşayan 1864 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyle:

SEÇİMLER VE SİYASİ TERCİH

Araştırmaya göre gençlerin önemli bir kısmı gelecek seçimde kararsız olduğunu veya oy kullanmamayı tercih ettiğini belirtti. Kararsız olduğunu söyleyen gençlerin oranı yüzde 29,2 iken, oy kullanmayacağını söyleyen gençlerin oranı yüzde 14,1. CHP yüzde 24,1 ile gençler arasında en ön plana çıkan parti olarak göze çarpıyor. CHP’yi yüzde 11,2 ile AK Parti takip ediyor. Zafer Partisi'nin destekleyenlerin oranı ise yüzde 5.1. CHP, yerel seçimler için de gençler arasında 1. parti olarak gözüküyor. Yerel seçim tercihlerinde gençler arasında CHP’nin oyu yüzde 27,2. CHP’yi yüzde 13 ile AK Parti takip ediyor. Gençlerin yüzde 4,1’i yerel seçimlerde Zafer Partisi’ne oy vereceğini söylüyor. Gençlerin yüzde 53 gibi önemli bir kısmı yerel seçimler için oy kullanırken hem partiye hem adaya bakarak tercihini belirleyeceğini söylerken, yüzde 35’i partiyi değil, belediye başkan adayının kimliğini ve ön planda tutacaklarını söylüyor. Gençlerin büyük çoğunluğu kendini sırasıyla Atatürkçü (yüzde 44), milliyetçi (yüzde 39) ve muhafazakar (yüzde 12) olarak tanımlıyor.

EKONOMİK KRİZ

Araştırmaya göre ekonomik sorunlar, Türkiye’deki gençlerin en büyük sorunları arasında; bu da gençlerin sosyal hayatlarını, birikim yapma kapasitelerini, psikolojik sağlıklarını ve eğitimlerini etkiliyor. Araştırma kapsamında, “Son zamanlardaki en önemli sorununuz, derdiniz nedir?” sorusuna gençlerin yüzde 66’sı ekonomik krizi işaret etti. Gençlerin arasında kronik bir şekilde artan intihar vakalarına dair de yüzde 63’lük bir kesim temel gerekçe olarak ekonomik sorunları gerekçe gösterdi.

GENÇLERİN ÇOĞUNLUĞU DEMİRTAŞ'IN CEZAEVİNDE KALMASINI 'HAKLI' BULUYOR

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk kararını "haklı" bulanların oranı yüzde 54. Fikrim yok diyenler ise yüzde 20. Selahattin Demirtaş’ın hapiste olmasını "haksız ve yanlış" bulanların oranı ise yüzde 26 olarak ölçüldü.

YÜZDE 35 CAN ATALAY KARARINI 'HUKUKSUZ' BULUYOR

Rapora göre, gençlere Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair düşünceleri sorulduğunda; yüzde 12’si Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının desteklerken, yüzde 35’i kararı hukuksuz bulduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER