Ekrem İmamoğlu: Hacı Bektaş-ı Veli'nin yolu, yolumuzdur
GÜNDEMİBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Hacı Bektaş-ı Veli'nin yolu, yolumuzdur. Bu yol, bize birleşmeyi emreder. Bu yol, bize bir olmayı, iri olmayı, diri olmayı emreder. Bu yol bize, bu memleketin içerisinde 86 milyon yurttaşımızın hiçbirisini dışarıda bırakmamayı, 86 milyon insanımızın, bu canım vatanın her varlığının, her nimetinin, her karış toprağının eşit hissedarı olmayı emreder" dedi.
61.Ulusal, 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne CHP Lideri Özgür Özel, CHP'nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.
“Ben, yıllardır Hacı Bektaş-ı Veli'nin huzuruna gelmenin ve burada bu manevi huzuru yaşamanın, gerçekten heyecanını yaşayan birisiyim” diyen İmamoğlu, Hacı Bektaş felsefesini kendisine bir ışık olarak gördüğünün altını çizdi. Anadolu’dan bütün dünyaya yayılan bu felsefenin merhamet, hoşgörü ve insan sevgisinden beslendiğine vurgu yaptı. “Bugün hikmetli öğretisiyle, hak ve hakikat aşkını anlatan Hacı Bektaş-ı Veli’nin huzurundayız” diyen İmamoğlu, “Ancak üzülerek söylüyoruz ki, ne yazık ki bugünler, dünyanın dört bir yanında acıların yaşanmaya devam ettiği, açıkçası ülkemizde de farklı sıkıntıların arttığı, hatta tüm varlıkların can hakkını savunan Hacı Bektaş-ı Veli'nin huzurunda söylemeye dilim varmıyor ama, kedinin köpeğin bile öldürülmesinin yasaya dönüşme çabasının gösterildiği günlerde Hacı Bektaşi Veli'nin huzurundayız. Bugün biz insanlar, bütün canlıların vebali üstünde olan, düşünen, üreten, duygulanan ve tabii ki sorumluluğu olan varlıklarız” ifadelerini kullandı.
“HACI BEKTAŞ-I VELİ'NİN YOLU, YOLUMUZDUR”
Bu sorumluluğun bütün yöneticilerin üzerinde olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Sevgiyle, akılla ve bilimle bütün sorunların üzerinden gelmemiz gerekir ve bu yönde en üst düzey çabayı ortaya koymamız şarttır. Ama ne yazık ki, farklı meziyetler göstererek üzmeyi, kırmayı, yok saymayı ve insanları kutuplaştırmayı, kavga etmeyi, kan dökmeyi dahi düşünecek kadar ve buna kendi hakkıymış gibi davranacak kadar ileri seviyede şiddeti savunanların olduğu bir ortamdayız. Ve ben şunu ifade etmek isterim ki; hep birlikte, kararlı bir biçimde bu memleketin velilerinin, değerlerinin, ermişlerinin. Hacı Bektaş-ı Veli'nin yolu, yolumuzdur. Bu yol, bize birleşmeyi emreder. Bu yol, bize bir olmayı, iri olmayı, diri olmayı emreder. Bu yol bize, bu memleketin içerisinde 86 milyon yurttaşımızın hiçbirisini dışarıda bırakmamayı, 86 milyon insanımızın, bu canım vatanın her varlığının, her nimetinin, her karış toprağının eşit hissedarı olmayı emreder. İşte bu yolda yürümeye kararlı insanlarız” şeklinde konuştu.
“KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL’LE BİRLİKTE HACIBEKTAŞ'A ÇOK ÖZENLİ HİZMETLER SUNDUK”
İBB’deki tüm çalışma arkadaşları ve 16 milyon İstanbulluyla birlikte Hacıbektaş ilçesine hizmet etmenin onurunu yaşadıklarının altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Göreve başladığımızdan bu yana, ilçemizde yaşanan bütün sorunlara yüzümüzü dönerek, Hacıbektaş ilçemizin hak ettiği konuma kavuşması için, üzerimize düşen sorumluluğu en üst seviyede yerine getirme konusunda özenli bir gayret gösterdik. 12-13 yıl önce, buraya geldiğim ilk andan itibaren, üzüntüyle izlediğim, buradaki çevre koşullarının ve ortamın iyileşmesi konusunda o günden bugüne görev aldığımız her ortamda ayrı bir gayret içerisinde olmaya, özenli davranmaya çaba gösterdik. Hem önceki dönem Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu hem şimdiki çok değerli Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ile birlikte ve bütün çalışma arkadaşlarımla birlikte, Hacıbektaş'a çok özenli hizmetler sunduk. Söz veriyoruz, sunmaya devam edeceğiz.”
“BU İLÇEYE HİZMET ETMENİN, İNSANLIĞA HİZMET ETMEK OLDUĞUNU BİLEREK HAREKET ETTİĞİNİZDE, BU GURURU YAŞARSINIZ”
“Çünkü, biz biliyoruz ki, Hacıbektaş ilçemiz sağlıklı hizmet alabilmiş ve alt yapı, üst yapı konusunda insanlarını mutlu edebilmiş bir ilçe olursa ve bu topraklarda Hacı Bektaş Veli gibi isimlerin olduğu yere hizmet etmenin, insanlığa hizmet olduğu bilincine varırsak… Çünkü onların felsefesi, sadece bu topraklara değil, az önceki konuşmacıların ifade ettiği gibi, bütün dünyaya yayılmış, kabul görmüş evrensel bir felsefe olduğunu bilerek ona hizmet etmenin, bu ilçeye hizmet etmenin, insanlığa hizmet etmek olduğunu bilerek hareket ettiğinizde, bu gururu yaşarsınız. Bu anlamda, devletimizin ve ülkemizin her türlü kurum ve kuruluşumuzun, Hacıbektaş ilçesine ve buradaki maneviyatın ihtiyaçlarına, -tek şartla- buradaki maneviyatın temsilcilerine, manevi duygu ve düşüncelere en üst seviyede saygı duyarak hizmet etmek zorundadırlar. Bunu görev kabul etmeliyiz ve ona göre hareket etmeliyiz. Manevi alanların düzenlenmesi, çevrenin toparlanması ve özellikle burada yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz Mihmandar Konutları ile buraya örnek bir gelişim ortamının sunulması ve hatta orada bir kreş ve aşevi ile ilgili daimi bir hizmet ortamının oluşmasıyla birlikte, hizmetlerimiz sürmektedir.”
İBB VE HACIBEKTAŞ BELEDİYESİ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI
“Özellikle şunu söyleyeyim. Burada çok önemsenen ve her birimiz burada bulunduğumuzda onur duyduğumuz, uzun yıllardır büyük gayretlerle, ulusal ve uluslararası tarafıyla sürdürülen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerini, bu yıldan itibaren yaptığımız bir protokol ile dünyanın, belki de medeniyetlerin beşiği olan İstanbul'umuzun, Hacıbektaş ilçesiyle, belediyemizle birlikte ‘Ev Sahibi Düzenleme Protokolü’nü yapmış olmanın da gururunu yaşıyorum. Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri'nin Alevi toplumunun hafızasında, duygusunda bir var olma mücadelesi olduğunu, bu etkinlikleri gerçekleştirmek adına canla, başla, dayanışmayla mücadele eden canların birlik mücadelesi olduğunu yakinen biliyor ve hissediyorum. Bu yüzden bu etkinliğin üzerinde dolaşan, ne yazık ki iyi niyetli olmadığını hissettiğimiz ve bu konuda büyük kaygı duyan Alevi-Bektaşi toplumunun müdahalelerine dönük en güçlü iradeyi göstererek, bunları aşarak, bu güzel festivali sahipsiz bırakmamak ve en güçlü şekilde bu buluşmaları desteklemek konusunda, 16 milyon İstanbullu adına aldığımız kararı, buradan gururla, siz kıymetli katılımcılarla paylaşıyorum. En güçlü şekilde devam edecek. Hacıbektaş ilçemiz de bu değerli festival de asla sahipsiz kalmaz, kalamaz.”
“KİŞİNİN ÇEKTİĞİ KENDİ AMELİ / KİŞİ HİZMET İLE BULUR KEMALİ”
“Bu anlamda, bugüne kadar hizmet eden tüm kamu görevlilerine, belediye başkanlarına, siyasilere, özellikle bu bayrağı buraya kadar taşıyan Alevi-Bektaşi kurumlarına, yöneticilerine ve 72 millete bir nazardan bakan, sadece Anadolu'dan değil, Alevi-Bektaşi kültürünün yayıldığı bütün coğrafyalardan akın ederek, bugün burada bulunan ve bizimle olan tüm canlara gösterdikleri özveri ve çabalara da ayrıca teşekkür ediyorum. Kesinlikle, ‘Kişinin çektiği kendi ameli / Kişi hizmet ile bulur kemali’ diyen Ahmet Cemalettin Çelebi'nin nefesinde söylediği gibi, bizi ancak halka hizmet, güzele hizmet, insana hizmet kemale erdirebilir. Bu duygularla; memleketimin her insanına, her inancına, her etnik kökenine, ‘86 milyon insanımıza eşit hizmet edebilme sorumluluğunu yerine getirebilmeyi bana Yaradan nasip etsin’ diyerek görev yapan bir kardeşiniz olarak, bugün burada bulunmanın en yüce onurunu ve gururunu yaşayarak, bu duygularla hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.”
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. “Dostluk ve Barış Ödülü” Veliyettin Hürrem Ulusoy’un, “Yaşayan İnsan Hazinesi Hizmet Ödülü” Ali Adil Atalay’ın, “Akademik Araştırmalar Ödülü” Meral Salman Yıkmış’ın, “Kültür Sanat Ödülü” de Kılavuz Bakır’ın oldu. Etkinlik; semah dönülmesi ve konserlerle son buldu.
İlginizi Çekebilir