Dünya Ekonomik Forumu şefi Brende: Dünya düzenleri arasında sıkıştık
GÜNDEMHarici Haber Sitesi'nde yer alan habere göre, Dünya Ekonomik Forumu şefi Brende: Dünya düzenleri arasında sıkıştık ifadesini kullandı.
Uluslararası iş dünyası ve siyasi liderler 1971’den bu yana yılda bir kez İsviçre’nin tatil beldesi Davos’ta bir araya geliyor.
Borge Brende 2017’den bu yana Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) başkanlığını yürütüyor. Geçen yıl forumun kurucusu Klaus Schwab görevi bırakacağını açıklamıştı; Brende artık daha fazla sorumluluk taşıyor.
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a verdiği mülakatta Brende, WEF’in son on yılların en karmaşık jeopolitik zemininde gerçekleştiğini söyledi. “Dünya düzenleri arasında sıkışmış durumdayız,” diyen Brende, “çok çalkantılı zamanlarda” olduklarını savundu.
WEF’in son on yılların en karmaşık jeopolitik zemininde gerçekleştiğini savunan Norveçli, “Çok fazla belirsizlik ve öngörülemezlik var. Fakat parçalanmış bir dünyada birlikte çalışmaya devam etmeliyiz,” dedi.
Eski dünya düzeninde “kazan-kazan düşüncesinin” hakim olduğunu vurgulayan Brande, artık bu anlayışın değiştiğini vurgulayarak, “İşbirliği giderek artan bir şekilde sadece ulusal çıkarlara dayanacak,” iddiasında bulundu.
Brende, Soğuk Savaş’tan sonra sahip olunan dünya düzeninin artık dağıldığını ve yenisinin neye benzeyeceğini tam olarak bilmediklerini söyledi.
Eski Norveç Dışişleri Bakanı, AB’nin kendi çıkarlarına daha fazla odaklanmasını ve kendi şirketlerini korumasını önerdi. Brende, “Avrupa’nın bugünlerde sanıldığı kadar zayıf olduğu önermesini kabul etmiyorum,” dedi.
Avrupa için “gerekli reformları yapmak için iyi bir zaman” olduğunu savunan Brende, ikinci Trump dönemi söz konusu olduğunda da, Avrupa’nın ilk seferde olduğundan daha hazırlıklı, yeni ABD yönetimiyle başa çıkmak için çok daha fazla araca sahip olduğunu savundu.
Norveçli siyasetçi, “Şunu da unutmayalım: Trump’ın ilk başkanlığı döneminde ABD’nin ticareti, Çin ile bile olmak üzere genel olarak artmıştır. Uygulanmakta olan politikalara bakmalı ve buna göre karşılık vermeliyiz,” ifadelerini kullandı.
AB’nin, ticaret konularında Çin’le başa çıkmak için “kendi yolunu bulacağını” söyleyen Brende, bu yolun her zaman ABD’ninkiyle aynı olmayabileceğini de kabul etti ve meselenin bir “kalibrasyon” meselesi olduğuna işaret etti.
Küreselleşmenin sonunun gelmediğini ama “değiştiğini” savunan Brende, artık daha fazla “nearshoring” (üretimin ve tedarik zincirlerinin coğrafi olarak daha yakın taşınması) ve daha fazla “friendshoring” (üretimin ve tedarik zincirlerinin dost ve müttefik ülkelere taşınması) olduğuna dikkat çekti.
Geçmişte Çin’in ihracatının yüzde 20’sinin ABD’ye giderken, şimdi bu oranın sadece yüzde 12 olduğunu hatırlatan Brende, “Çinliler kendilerini hazırladılar, gelecekteki ABD tarifeleri söz konusu olduğunda eskisinden daha az savunmasızlar,” iddiasında bulundu.
Avrupa ve Almanya’nın, ABD ile Çin arasındaki bir ticaret savaşında ne yapacağı sorusuna ise WEF şefi, “AB, Amerikalı dostlarımıza ticaretin sadece mal ticareti olarak görülemeyeceğini hatırlatacaktır. ABD çok büyük bir dijital hizmet sağlayıcısıdır. Bu nedenle AB, ticaret söz konusu olduğunda büyük resme bakmakta ısrar edecektir,” cevabını verdi.
Brende ayrıca, AB’nin dünyanın en büyük pazarı ve dünyanın en önemli ikinci para birimine sahip olduğuna işaret etti.
İşletmelerin de büyük baskı altında bulunduğunu ve ekonomide bir “paradigma değişimi” içinde olduklarını hissettiklerini savunan Brende, yeni teknolojilerin önümüzdeki on yıl içinde üretkenlikte yüzde onluk bir artış sağlayabileceğini savundu.
Brende, “Özel sektörde her şey çok hızlı değişiyor. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu 30 yıl önce yoktu. Şirketlerin temellerine geri dönme eğilimi olduğunu hissediyorum,” dedi.
WEF şefi, Davos’taki toplantılara Çin Başbakan Yardımcısı ve Çin Komünist Partisi Politbüro Daimi Komitesi üyesi Ding Xuexiang’ın yanı sıra, Trump’ın da uzaktan video konferans yoluyla katılacağını söyledi.
Brende, hafta sonuna doğru ABD’nin diğer önemli temsilcilerini de beklediklerini sözlerine ekledi.
Bu haber ilk olarak gazetecilerplatformu.org'da yayımlanmıştır.
İlginizi Çekebilir