© Yeni Arayış

Dünya çapında internet bağlantısında sıkıntı yaşanıyor

Dünya çapında internet bağlantısında sıkıntı yaşanıyor

19 Temmuz günü internet bağlantısında dünya çapında aksaklık ortaya çıktığı ve kimi kullanıcıların ise internete giremediği bildirildi. Dünya genelinde yaşanan yazılımsal problem nedeniyle birçok şirket ve kuruluş işlemlerini durdurdu. Lojistik ve bankacılık sistemlerinin yoğun bir şekilde etkilendiği kesintide pek çok işlem hala kullanılamaz halde. Dünya çapında pek çok medya kuruluşu yayınlarını gerçekleştiremiyor. Siber güvenlik platformu CrowdStrike ve Microsoft dünya çapında çöktüğü ileri sürülüyor. ABD'nin çeşitli eyaletlerinde 911 hizmeti durdu. Türkiye'de ise SunExpress siber saldırıya uğradığını açıklarken THY ise yazılım kaynaklı sorun tespit edildiğini ve önlemler alındığını duyurdu. The Spectator Index tarafından yapılan açıklamada, "Microsoft hizmet kesintileri dünya çapında milyonlarca kullanıcıyı etkiliyor" ifadelerine yer verildi. İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes yaptığı açıklamada, "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz" ifadelerini kullandı. Avustralya yayın kuruluşu ABC News'teki habere göre, yayın kuruluşunun sistemleri de dahil olmak üzere, birçok sektördeki işletim sistemlerinde kesintiler oluştu. Avustralya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, sorunun dünya genelinde meydana gelen bir kesintiden kaynaklanma olasılığı bulunduğu belirtildi. Sorunun çözümü için siber güvenlik kurumlarıyla ortak çalışma yürütüldüğü bildirildi. Uzmanlar, dünya genelindeki bilgisayar sistemlerini etkileyen sorunun Microsoft'un yaşadığı teknik problemlerden kaynakladığını değerlendiriyor. Microsoft, çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini etkileyen bir sorunu araştırdığını açıkladı.

Denizbank ve THY’de açıklama

Denizbank teknik aksaklık yaşandığını mobil bankacılıkta sorunlar olduğu bildirdi. Bankadan yapılan açıklama şu şekilde: ''Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.'' Yaşanan aksaklıklardan etkilenen Türk Hava Yolları da kullanıcılarını bilgilendirdi. Türk Hava Yolları’ndan (THY) yapılan açıklama şu şekilde: "Bilgi sistemlerinde global çapta meydana gelen teknik aksaklık nedeniyle biletleme, check-in ve rezervasyon işlemlerinde sorunlar yaşanmaktadır. Ekiplerimiz sorunun en kısa sürede giderilmesi için çalışmaktadır. Güncel gelişmeler için X mecrasındaki @TK_HelpDeskhesabımızı takip edebilirsiniz. Konuyla ilgili anlayışınız ve hassasiyetiniz için teşekkür ederiz."

Değerli Yolcularımız,

Bilgi sistemlerinde global çapta meydana gelen teknik aksaklık nedeniyle biletleme, check-in ve rezervasyon işlemlerinde sorunlar yaşanmaktadır. Ekiplerimiz sorunun en kısa sürede giderilmesi için çalışmaktadır. Güncel gelişmeler için X mecrasındaki… pic.twitter.com/2E3PaQVBDg — TK HelpDesk (@TK_HelpDesk) July 19, 2024

Dünya’da sekteye uğrayan işlemler

Berlin Havalimanı uçuşları askıya aldı. Avusturalya'daki birçok havalimanı kesintiler nedeniyle büyük aksamalar yaşıyor. Sky News, kesintiler nedeniyle yayın dışı. Londra Menkul Kıymetler borsası kesintiye uğradı. American, Delta ve United Havayolları uçuşları askıya aldı. Ödeme sistemlerinde aksamalar bildirildi. Avusturalya ve İngiltere'deki birçok süpermarket, sistem kesintisi bildirdi.

Kesintiden etkilenen şirketler

Denizbank Türk Telekom Microsoft Store Trendyol Reddit Microsoft 365 Türk Hava Yolları Microsoft Azure Google Xbox Live Ziraat Bankası Ttnet Telegram Turkcell Türksat Kablo Roblox Youtube Steam Spotify Yapı Kredi Instagram Valorant Discord Vodafone Whatsapp Türkiye İş Bankası Yahoo Mail TurkNet Yandex Getir Google Maps Kik Cloudflare Finansbank Proofpoint VakıfBank EA Snapchat X (Twitter) OpenAI Skype Minecraft Sea of Thieves Sahibinden Forza Gmail Facebook Rainbow Six https://yeniarayis.com/oykuzeynepaydin/stres-gercekten-bu-kadar-kotu-bir-sey-mi/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER