© Yeni Arayış

Dünya Bankası: Dünyanın yarısında yoksulluğu bitirmek 100 yıldan fazla sürebilir

Dünya Bankası, Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu'nu yayınladı.

Dünya Bankası, küresel yoksulluğun azaltılmasında ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiğini ve dünyanın neredeyse yarısı için yoksulluğu sona erdirmenin 100 yıldan fazla sürebileceğini bildirdi.

Bankanın ‘Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu’nda bugün dünyanın yüzde 8,5’inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı belirtildi. Raporda küresel yoksulluğu azaltmadaki ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiği 2020-2030 arasının kayıp bir on yıl olacağı aktarıldı.

Orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırı

Dünyanın yüzde 8,5’inin (692 milyon kişi) aşırı yoksulluk içinde yaşadığı ve kişi başına günlük gelirinin 2,15 dolardan az olduğu belirtildi. Ayrıca dünya nüfusunun yüzde 44’ünün ise günde 6,85 dolardan (yaklaşık 234 lira) daha düşük bir gelirle yaşadığı ve bunun orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırı olduğu vurgulandı.

1990’lardan beri neredeyse hiç değişmedi

Söz konusu standardın altında bir gelirle yaşayan insanların sayısının, nüfus artışı nedeniyle 1990’lardan bu yana neredeyse hiç değişmediği belirtildi. Mevcut ilerleme hızıyla aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmanın onlarca yıl, insanların gelirinin günlük 6,85 doların üstüne çıkarılmasının ise bir asırdan fazla süreceğine işaret edildi.

Aşırı yoksulluk içinde yaşayacak

Yoksulluğun azaltılmasında mevcut ilerlemenin çoklu şoklar nedeniyle durduğuna dikkati çekilen raporda, Kovid-19 salgınının iz bırakıcı etkileri olduğu ve bugün en yoksul ülkelerdeki aşırı yoksulluğun hala salgın öncesi oranların üzerinde olduğu aktarıldı. Raporda yoksulluğun, tarihsel olarak düşük ekonomik büyüme ve kırılganlığa sahip ülkelerde yoğunlaşmaya devam ettiği ve bunların çoğunun Sahra Altı Afrika’da bulunduğu kaydedildi.

Ayrıca rapora göre mevcut gidişatta 2030’da dünya nüfusunun yüzde 7,3’ünün aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı öngörülüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER