© Yeni Arayış

Dubai çikolatası, teknoloji ve bilim

Birleşik Arap Emirlikleri’nde butik bir çikolatacı tarafından ilk kez servis edilmiş ve oldukça popüler hale gelmiş olan Dubai çikolatası, Antep fıstığı ve künefe dolgulu sütlü bir çikolata türü olarak açıklanabilir. Teknoloji yerine bunu konuşmamızın sebebi ise, Dubai çikolatasının Tiktok’ta 2024’ün en popüler yemek trendlerinden biri olması ve 100 milyondan fazla kez izlenmiş olması.

 

“Bilim ve onun ürünü olan teknolojiyi üretmeyen toplumlar, bağımsızlıklarını, dolayısıyla mutluluklarını yitirirler.”

         Ord. Prof. Dr. Cahit ARF

 

Yazımın başlığına ilk baktığınızda, eminim ki bir yanlışlık olduğunu düşündünüz. Ama aslında yanlışlık yok. Bu aralar nereye baksam, kiminle konuşsam, neyi okusam, ne izlesem bir şekilde konu Dubai çikolatasına geliyor. Ben de bu durumu kendi yazım için dikkat çekici olur diye kullanmak istedim açıkçası.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde butik bir çikolatacı tarafından ilk kez servis edilmiş ve son günlerde oldukça popüler hale gelmiş olan Dubai çikolatası, Antep fıstığı ve künefe dolgulu sütlü bir çikolata türü olarak açıklanabilir. Teknoloji yerine bunu konuşmamızın sebebi ise, Dubai çikolatasının Tiktok’ta 2024’ün en popüler yemek trendlerinden biri olması ve 100 milyondan fazla kez izlenmiş olması. Dubai çikolatası, günümüzün popüler kültür ile adeta yoğrulmuş olan dünyasında aslında “trend” olması açısından iyi bir örnek.

İşletmecilik açısından Dubai çikolatasını değerlendirdiğimizde, işletmelere “trend” yaratın, tüketici ve potansiyel müşteriler nezdinde merak ve heyecan oluşturun, kurum bazında trend kültürünü inşa edin ve bunu ürün ve hizmetleriniz ile rekabet avantajına çevirin diye hep söyleriz. Dolayısıyla ülke olarak “teknoloji” ve “bilim” konusunda yapmamız gereken işte tam da bu: Dubai çikolatasının başardığı gibi “trend” yaratmak!

Toplumun farklı katmanlarında ilgi, merak, heyecan ve heves yaratacak düzeyde teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri “trend” haline getirmek, bunun sürekliliğini ve içselleştirilmesini sağlamak ve onu etkin bir şekilde yönetmek!

Ülke olarak tam bağımsızlığımızı bilim ve teknoloji alanlarında da elde edebilmek için trend yaratmak zorundayız! Bu trend, her birimizi daha çok ve etkili çalışmaya, katma değerli ürün ve hizmetleri oluşturmaya, bilimsel önderlik ve teknolojik ilerleme için çok daha istekli ve hevesli olmaya ve her şeyden önemlisi daha çok soru sormaya ve sorgulamaya yöneltmeli.

TREND YARATMAK ZORUNDAYIZ

Teknolojik ilerleme, elbette kolay değil. Bilimin stratejik öncelik olarak ele alınması, bilim insanlarına gereken önem ve değerin verilmesi, bilimsel teknik ve yöntemlerin her alanda ve her şartta kullanılması, bilimsel çalışmalar için altyapı sağlanması ve bunun finansmanının oluşturulması gibi birçok adım var. Ama paradigma değişimi diye ifade edebileceğimiz, zihni dönüşümü gerçekleştirebilir ve bilimi her alanda “öncelik” haline getirebilirsek, teknolojide başarı da ardından elbet gelir.

Ülke olarak tam bağımsızlığımızı bilim ve teknoloji alanlarında da elde edebilmek için trend yaratmak zorundayız! Bu trend, her birimizi daha çok ve etkili çalışmaya, katma değerli ürün ve hizmetleri oluşturmaya, bilimsel önderlik ve teknolojik ilerleme için çok daha istekli ve hevesli olmaya ve her şeyden önemlisi daha çok soru sormaya ve sorgulamaya yöneltmeli. Yöneltmeli ki bu toplumdan daha çok Daron Acemoğlu, Aziz Sancar, Canan Dağdeviren gibi bilim insanlarımız yetişsin ve ışıklarıyla tüm dünyayı aydınlatsın! 

Kalın sağlıcakla…  

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER