© Yeni Arayış

DSÖ: Maymun Çiçeği vakalarında benzeri görülmemiş bir artış yaşanıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun Çiçeği (M çiçeği) salgınında alarm zillerinin çaldığını duyurdu. Özellikle Afrika kıtasında vakalarda benzeri görülmemiş bir artış yaşanıyor. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, virüsün yeni bir varyantının hızla yayıldığını ve durumun ciddiyetini vurguladı.

DSÖ, M çiçeği salgınının vakalarında olağanüstü bir artış yaşandığını açıkladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde vakalar hızla artarken, virüsün daha önce görülmediği ülkelerde de ortaya çıkması endişeleri artırdı. DSÖ, salgını kontrol altına almak için küresel çapta bir mücadele başlattı ve ülkelerden daha fazla işbirliği çağrısında bulundu.

M çiçeği virüsüyle (mpox) ilgili bilgilendirildiği toplantının açılışında konuşan Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgına ilişkin çağrıda bulundu.

DSÖ'DEN KRİTİK AÇIKLAMA

2022'de küresel M çiçeği salgınının başlamasının ardından DSÖ'ye 100 binden fazla doğrulanmış vaka bildirildiğini söyleyen Ghebreyesus, Afrika'da M çiçeği vakalarında benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını bildirdi.

Ghebreyesus, "Bulaşma artık Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yoğunlaşıyor ve 2024'te bildirilen vakaların yüzde 90'ı burada. Sadece bu yıl 575 ölüm de dahil 16 binden fazla şüpheli vaka görüldü." diye konuştu.

VAKALARDA BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ARTIŞ VAR

"klad 1b" türünün hızla yayılması nedeniyle M çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan ettiğini hatırlatan Ghebreyesus, geçen ay daha önce vaka bildirilmeyen ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne komşu Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'nın yanı sıra Tayland ve İsveç'ten "klad 1b" türü vakaların bildirildiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER