© Yeni Arayış

Diyet yaparken doğru bilinen yanlışlar

"Tüm diyetleri uygulamanıza rağmen hala sonuç alamıyor iseniz bir yerlerde yanlış yapıyor olabilirsiniz." diyen Eda Aygan bu konudaki doğru bilinen yanlışları yazdı.

Çağımızda obezite arttıkça kilo verme diyetlerine olan ilgi de aynı derecede artıyor. Özellikle son dönemlerde birbirinden farklı diyet türleri popüler olmaya devam ediyor.  Bu kadar fazla diyet şekli varken tüm diyetleri uygulamanıza rağmen hala sonuç alamıyor iseniz bir yerlerde yanlış yapıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni diyet yaparken kulaktan dolma doğru bilinen yanlışları uygulamanız olabilir. İşte diyet yaparken doğru bildiğimiz en önemli yanlışlar… 

KARBONHİDRAT TÜKETMEMEK

Diyete başlayan kişilerin yaptığı ilk ve en önemli hatalardan biri karbonhidrat tüketimini tamamen bırakmaktır. Vücudumuzun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Diyet süreci başlar başlamaz ekmek, pilav, makarna, patates tüketmeyi tamamen bırakan kişilerde, vücudumuz ihtiyacı olan karbonhidratı biten glikojen deposundan karşılayamadığı için kas içindeki karbonhidratları kullanmaya başlar. Bu da maalesef kilo verirken yağ değil kas kaybı yaşatır. 

ÖĞÜN ATLAMAK

Ara öğünler diyet yapan kişiler için vazgeçilmezdir. Ara öğünler kan şekeri üzerinde olumlu etki göstererek ana öğünlerde tüketilen yiyeceklerde kontrol sağlamaktadır.  Ancak kimi zaman daha hızlı kilo verebilmek için öğünleri tüketmemek bir sonraki öğünde daha fazla acıkmaya neden olmaktadır. 

KİŞİYE ÖZEL OLMAYAN DİYETLER UYGLAMAK

Beslenme programları kişiye özel hazırlanmaktadır. Arkadaşınıza, eşinize iyi gelen ve zayıflamasına yardımcı olan bir program sizde işe yaramayabilir. Beslenme programları belirli karbonhidrat, yağ ve protein oranlarına göre beslenme uzmanları tarafından yazılmaktadır. Bu oranlar belirlenirken de kişinin kilosu, boyu, fiziksel aktiviteleri göz önünde bulundurulmaktadır. Bu sebeple başkasının beslenme programını uygulamak zayıflamanıza yardımcı olmaz. 

POPÜLER DİYETLER

Dönem dönem belirli diyet programları popüler olmaktadır. Düşük karbonhidrat diyeti, kan grubuna göre beslenme, ketojenik diyet, aralıklı oruç gibi birçok diyete özellikle sosyal medyanın da etkisiyle ilgi artmaktadır. Ancak beslenme şekliniz bazı hastalıkları tetikleyebilir. Bu programlar uzman kontrolünde size en uygun olana karar verdikten sonra uygulanmalıdır. 

DİYET ÜRÜNLER TERCİH ETMEK

Az yağlı/yağsız, şekersiz, diyet gibi ürünler kilo vermek için en uygun gıdalar olarak düşünülmektedir. Ancak çoğu zaman bu ürünler ilave tatlandırıcılar içermektedir. Tatlandırıcıların uzun dönemli kullanımı önerilmemektedir. Aynı zamanda ‘diyet’ olarak gösterilen ürünlerin porsiyon kontrolüne dikkat edilmeden tüketilmesi kilo almanıza sebep olabilir. 

ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ / YAĞSIZ BESLENMEK

Diyet yaparken aç kalmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yeterli kaloriyi almadan aç kalarak zayıflamaya çalışmak;Baş ağrısıYorgunlukSinirlilikUyku haliKonsantrasyon bozukluklarıVitamin ve mineral eksiklikleriSaç dökülmesi, cilt kuruluğuAdet düzensizlikler gibi sonuçlara neden olmaktadır.Bunlardan birkaçını yaşıyorsanız sağlıklı kilo vermiyor olabilirsiniz. 

ÇOK SIK EGZERSİZ YAPMAK

Kilo vermek, yağ yakmak için egzersiz tek başına yeterli olmamaktadır. Egzersiz yapmak yağ yakımını destekler ancak anlamlı ölçüde kilo kaybı görebilmek için diyet yapmak ve harcanan kaloriden daha düşük kalori almak temel kuraldır. 

Referanslar

Amerikan Diyabet Derneği, 2006. Diyabete yönelik öneriler ve müdahaleler. Diyabet bakımı. FAO/WHO ortak uzman görüşmesinin insan beslenmesindeki karbonhidratlar raporu, 1997. Roma-İtalya. Bachman, JL ve Raynor, HA (2012). Davranışsal bir kilo verme müdahalesi sırasında yeme sıklığını değiştirmenin etkileri: Pilot, randomize kontrollü bir çalışma. Cowan, AE, Higgins, KA, Fisher, JO, Tripicchio, GL, Mattes, RD, Zou, P. ve Bailey, RL (2020). ABD'li yetişkinler arasında atıştırma sıklığının farklı tanımlarının ve kilo durumuyla ilişkilerinin incelenmesi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER