© Yeni Arayış

DEM Parti MESEM’le ilgili açıklama yaptı

DEM Parti MESEM’le ilgili açıklama yaptı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Çocuk Komisyonu, Emek Komisyonu ve Eğitim Politikaları Komisyonu Mesleki Eğitim Merkezleri’yle (MESEM) ilgili açıklama yaptı. Kilis’te inşaatın sekizinci katından düşen 17 yaşındaki Murat Can Eryılmaz, 72 gün süren yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti. DEM Parti yaptığı açıklamada; Murat Can’ın ailesine ve sevdiklerine başsağlığı dilerken, son bir yılda MESEM kapsamında çalışırken hayatını kaybeden çocuklara dikkat çekti.

Son bir yılda sekiz çocuk MESEM kapsamında çalışırken öldü

Açıklama; “Murat Can’ın ölümüyle birlikte son bir yılda Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında çalıştırılırken hayatını kaybeden çocuk sayısı sekize yükseldi. Zekai Dikici, Erol Can Yavuz, Ulaş Dumlu, Ömer Girgin, Ömer Çakar, Yiğit Zamanis ve Arda Tonbul bu dönem içinde Mesleki Eğitim adı altında çalıştırılırken hayatlarından koparılan çocuklar…İşçileştirilerek ağır koşullarda çalıştırılıp hayatları çalınan tüm çocukları buradan bir kez daha anıyoruz.” ifadeleriyle başladı.

“MESEM uygulamasından derhal vazgeçilsin!”

Yapılan açıklamada 2012 yılında uygulamaya geçilen 4+4+4 eğitim düzenlemesi eleştirildi. Bu düzenlemenin çocukların yaşam ve eğitim hakkının hiçe sayıldığı ve işçileşmesine yol açtığı kaydedildi. Açıklamada, çocukların çalışma hayatında yetişkinlerle çarpık bir şekilde eşitlenen ve sayıları yüz binleri bulan çocukların sömürü ve istismarın arttığı ifade edildi.

"Maaş, sigorta ve iş garantisi!"

DEM Parti Komisyonlarının yaptığı açıklama şu şekilde: “Bugün MEB, bir yandan asgari ücretin yüzde otuzuna denk gelen ücretle çocukları çalıştırıyor bir yandan da döner sermayenin elde ettiği gelirin 2022 yılının ilk üç ayında yüzde 225 kat artması ile övünüyor ve bundan utanmıyor. Üstelik işletmeleri özendirmek için çocukların sigorta bedelinin yanında alacakları ücretleri de işverenlerine ödemekten geri durmuyor.Bunun için işsizlik fonundan yararlanıyor. Yani çocuklar ucuz emek sömürüsüne maruz bırakılırken aynı zamanda vergilerden elde edilen bir kamu kaynağı sermayeye transfer ediliyor. 14-15 yaşında çalışmaya başlayan çocuklar, örgün eğitimden uzak ve denetimin sadece koordinatör öğretmene bırakıldığı bir sistemde çalıştırılıyorlar. MEB adeta bir şirket rolü oynarken bu birimin bakanları da her dönemin patronu haline geliyor. AKP’nin milli eğitim bakanları, “Haftada 1 gün okul!”, “Maaş ve sigorta!”, “İş garantisi!” gibi sermayenin sihirli sözleriyle öteden beri MESEM’lere yoksul öğrencileri çekmeye devam ediyorlar. Buradan bir kez daha sesleniyoruz: Devletin zorunlu eğitim kapsamındaki çocukları sermayeye ucuz işgücü olarak teslim edip ölümlerine zemin yaratması istismardır; suçtur.”

“Sadece MESEM’de öldürmüyor…”

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Tarım, inşaat, gıda, kimya, enerji, ticaret sağlık ve daha sayamadığımız birçok iş kolunda çocuklar çalıştırılıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)’nin raporuna göre AKP iktidarı döneminde en az 907 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Hâlbuki devletin görevi çocukların güven içinde yaşamlarını sürdüreceği ve eğitim görecekleri koşulları sağlamaktır. Açıktır ki; çocuk yoksulluğunu fırsata çeviren ve eğitime destek adı altında kamu kaynaklarından sermayeye kaynak aktaran MEB, çalışırken ölen, sakat bırakılan bu çocukların yaşadıklarının birinci dereceden sorumlusudur. Bu nedenle işçileştirilen çocuk cinayetlerinin hesabını verecek olan Milli Eğitim Bakanlığıdır, bu iktidardır. İktidar, çocukların işçileştirilmesine yasal zemin sunan tüm uygulamalardan derhal vazgeçmeli, çocuklara yönelik suçların failleri yargılanmalıdır. İktidar ve yargı; işvereni ve sermayeyi korumaktan vazgeçmelidir. MEB, çocuk sömürüsüne meşruluk sağlayan MESEM’leri derhal kapatılmalı, daha fazla çocuğun çalışırken ölmesine neden olmamalıdır! Bizler, yaşamın özneleri olan çocukların yaşam haklarını savunmaktan, özgür ve güvenli bir yaşamı çocuklarla beraber inşa etme muradımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Çocukların işçileştirilmediği, yaşarken özgürleşecekleri bir yaşamı çocuklarla birlikte kuracağız! Çocuk, Yaşam, Özgürlük!” https://yeniarayis.com/haber/basak-demirtas-istanbul-adaylik-basvurusunu-geri-cekti/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER