Davos'ta çarpıcı rapor: Yapay zeka 2029’a kadar fintek sektöründe yaygınlaşacak
GÜNDEM
Davos'ta çarpıcı rapor: Yapay zeka 2029’a kadar fintek sektöründe yaygınlaşacak
Cambridge Centre for Alternative Finance'ın direktörü ve kurucu ortağı Bryan Zhang, Dünya Ekonomik Forumu ile birlikte yürütülen Küresel Fintech'in Geleceği'ne ilişkin araştırma sonuçlarını sundu.
Araştırmada, dijital kredi verme, dijital sermaye artırımı, dijital ödemeler, dijital bankacılık ve tasarruf ve sigorta teknolojisi olmak üzere beş sektör dikeyinde ve Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika ve Karayipler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, ABD ve Kanada ve Sahra Altı Afrika olmak üzere altı bölgede 227 fintek şirketinden toplanan verilerden oluşan sonuçlara yer verildi.
Araştırmanın temel alanları arasında fintek işletme demografisi, pazar performansı, pazarı büyüten faktörler, mevzuat konusundaki görüşler, müşteri etkileşimi ve ekonomik faydalarının yanı sıra toplumsal etkileri gibi başlıklar bulunuyor.
Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı sırasında Gana Merkez Bankası Başkanı'nın da katıldığı bir basın toplantısıyla resmen lanse edilen 'Küresel FinTek'in Geleceği' başlıklı rapora göre, katılımcıların %70'i fintek alanında yapay zekânın (AI) önümüzdeki beş yıl içinde en önemli gündem maddesi olacağını düşünüyor. İstikrarlı ve Kapsamlı Büyüme' isimli rapora göre, katılımcıların %70'ine göre yapay zeka (AI) önümüzdeki beş yıl içinde fintekin gelişiminde önemli rol oynayacak.
Dijitalle uyumlu finansal ürünler, dijital ekonomi ve açık bankacılık, birbirine bağlı kavram setleri arasında %53-%54 oranla ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca araştırma finansal teknolojilerin sürdürülebilir ve uzun vadeli hedeflere katkıda bulunacak teşvik veya mekanizmaların eksikliğini açıkça ortaya koyuyor. Katılımcıların%41'i sürdürülebilir finansal planlamaya olan ihtiyacı vurgularken, %31'i de mevcut faaliyetlerin yetersiz olduğunu belirtiyor.
Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) ve Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırması ayrıca, fintek şirketlerinin %51'inin tüketici talebini başlıca büyüme tetikleyicisi olduğunu, ancak Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ankete katılan şirketlerinin neredeyse %70'inin bunu başlıca önemli unsur olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Fintek büyümesini tetikleyen diğer önemli etkenler arasında kalifiye işgücünün mevcudiyeti (%39) ve hukuki altyapının elverişliliği (%38) sayılıyor.
56'sı büyümenin önündeki en büyük engel olarak makroekonomik faktörleri göstermiştir. Öte yandan, Latin Amerika ve Karayipler finansman bulmada büyük ölçüde kriz yaşamış ve bu bölgede ankete katılan fintek şirketleri dünyadaki gelir adaletsizliğinin büyümenin önünde bir engel olarak görüyor. Buna karşılık, Sahra Altı Afrika bölgesinde fintek şirketleri finansman ortamını büyümeye daha elverişli bulmakla beraber %52'si büyümeyi desteklediğini ifade ediyor.
Ayrıca, %55'i dijital regülasyon ve denetim altyapılarının geliştirilmesinin büyümeyi desteklemede faydalı olduğunu düşünüyor.
Ek olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki kadın müşterilerin toplam işlem hacminin %54'ünü oluşturması gibi bölgesel farklılıklar da söz konusu. Diğer yandan, Avrupalı fintek şirketleri %28 ile en düşük kadın işlem hacmine sahip.
Dünya Ekonomik Forumu, finansal hizmetlerde teknoloji ve inovasyon başkanı Drew Propson şunları söyledi: "2021-2022 yılları arasında ortalama küresel müşteri potansiyelinin %50'nin üzerinde olduğu, bu oran göz önüne alındığında fintek performansının pandemi sonrasında da güçlü seyrettiğini görmek son derece cesaret verici, ancak zorlu makroekonomik iklim ve fintek yatırımlarındaki azalma gibi belirgin engeller de yadsınamaz. Bu zorlukların üstesinden gelmek ve fintek sektöründen sürdürülebilir sosyal ve ekonomik faydalar elde etmek, sıkıntılı alanları daha iyi anlamak için veri toplamaya devam edilmesini ve finansal hizmetlerdeki kamu ve özel sektör aktörlerinin kararlı desteğini gerektirecektir."
Cambridge Centre for Alternative Finance direktörü ve kurucu ortağı Bryan Zhang'ın yaptığı sunumdan öne çıkan ifadeler ise şöyle: "Küresel fintek sektörü büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe, regülasyon ve denetim alanındaki gelişme hızının finansal inovasyonlara ayak uydurması şart. Bu rapor, finansal teknolojinin ölçeklenebilir ve sürdürülebilir gelişimi için elverişli, uygun ve yeterli bir regülatif ortama sahip olmanın önemini vurguluyor. Çalışma bulguları ayrıca dijital finansal hizmetlerinin daha erişilebilir, uygun maliyetli ve kişiselleştirilmiş finansal ürün ve hizmetler sunarak tüketiciler ve KOBİ'ler için finansmana erişimi genişletme konusundaki muazzam potansiyeline işaret ediyor."
TÜM HABERLER