© Yeni Arayış

CHP’de değişim bugün başladı

Uzunca bir süredir CHP’de fark yaratacak değişimin olmadığını yazıyordum. O değişim bugün başladı. Bu açıdan 7 Eylül 2024, uzun bir yolculuğun, değişim başlangıcının ilk günü olarak CHP tarihinde önemli yere sahip olacaktır. 

ANKARA

Geçtiğimiz aylarda hocam Hasan Bülent Kahraman ile sohbet ederken kullandığı bir sözü, CHP’nin tüzük Kurultayında Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasını dinlerken aklıma geldi; "Ne kadar geç, o kadar erken."

Bu sözün aklıma gelme nedeni, kurultayın bugünkü gündemi yana parti programının konuşulmaya başlanmış olması. Dün yazdım 2. aşama olan tüzük değişikliği tamamlandı ve 3. aşamaya yani programa geçildi.

Burada parti programı, partinin sadece Türkiye’yi nasıl gördüğü, kendini siyaseten nerede tanımladığını aşan, Türkiye’nin sorunlarına çözüm üreten, bunları halka anlatan bir sürecin başlamasını ifade ediyor.

Yani bir anlamda iktidar adayı olan partinin, Türkiye’yi nasıl yöneteceğinin yol haritasının çıkarılması.

İtirafa edelim ki, buna 5-6 Kasım Olağan Kurultayı’ından 10 ay sonra başlanması geç kalınmış bir başlangıçtır. Ama yukarıdaki söze dönersek yeniden; "Ne kadar geç, o kadar erken."

Son dönemde CHP üzerine yazdığım yazıların eleştirelliği üzerine çokça mesaj, telefon alıyorum.

Eleştirilen yazılara baktığımda gördüğüm şunlar; 

1. İktidar adayı CHP’nin, Türkiye’nin sorunlarına çözüm alternatifleri ve bunları topluma anlatacak güçlü kadroları yok,

2. Erken bir cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması var,

3. CHP’li yerel yönetimlerin sorumluluğu iyi belediyecilik yapmak, genel merkezin sorumluluğu da ülke sorunlarına çözümler üretmek ve bunları topluma ulaştıracak kadrolar bulmak.

Tüzük kurultayının 2. gününde Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin konuşması, CHP Genel Merkezi’nin yeni program ihtiyacı, bunun nasıl hazırlanacağı gibi pek çok süreci teknik olarak anlatması, İmamoğlu’nun 29 Mayıs 2023 sabahı verdiği “değişim” mesajının ancak karşılık bulduğunu gösterdi. 

Bu arada şunu memnuniyetle ifade edelim ki, CHP olması gerektiği gibi teknoloji de etkili kullanma konusunda büyük adımlar atmaya başlamış.

İyi bir program için katılımcılık kuşkusuz önemli ama onun kadar önemli olan nokta da hızdır. Eğer CHP 2025 ya da 2026’da erken seçim istiyorsa program ilk söylendiği en geç 6 ayda tamamlanmalıdır. 

PROGRAM HIZLA TAMAMLANMALI 

Program için ilk adım kurultayın toplandığı salonda atılırken, üyelerden uzmanlara kadar herkesin görüşünün, önerisinin, desteğinin alınacağı bir süreç olacak bu.

Katılımcılık kuşkusuz önemli ama katılımcılık kadar önemli olan nokta da; hız. Genel Başkan Özel yakın zamanda yaptığı bir konuşmada bunun 6 ayda tamamlanacağını söyledi. Bugünkü konuşmasında ise bu sürecin 10 aya kadar çıkabileceğini ifade etti.

Açıkçası iktidarı erken seçime davet eden, 2025 yılında erken seçim isteyen bir parti için programın tamamlanma hedefini 10 aya kadar çıkarması sorunludur. 

Kuşkusuz zamanın uzaması daha iyi bir programın ortaya çıkmasına katkı sunacaktır ama olası erken seçim için de bu süre 6 ayı geçmemeli hatta daha erken tamamlanmalıdır. Sonuçta olası eksiklikler süreç içinde tamamlanabilir. 

İmamoğlu’nun konuşmasının özellikle son bölümü salon tarafından ayakta alkışlanırken; konuşma sonrası çevremden pek çok insan, "İmamoğlu başkanlık konuşması yaptı" tespitini yaptı.  

“İMAMOĞLU BAŞKANLIK KONUŞMASI YAPTI”

Kurultayda Selin Sayek Böke konuşmasından sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuştu.

İmamoğlu yerel yönetimlere sorumluluklarından iktidara hazır olmaya, katılımcı bir programdan hakkında açılan davaya kadar pek çok başlığı içeren coşkulu bir konuşma yaptı.

Konuşmasının özellikle son bölümü salon tarafından ayakta alkışlanırken; konuşma sonrası çevremden pek çok insan, "İmamoğlu başkanlık konuşması yaptı" tespitini yaptı.

Gerçekten İmamoğlu özellikle yerel yöneticileri ve partililere seslenirken CHP’nin iktidar adayı olduğu vurgusunu güçlü biçimde sık sık hatırlatırken yapılması gerekenin buna inanmak ve bunun için çalışmak olduğunu hatırlatması önemlidir.

İmamoğlu konuşmasında bu kurultayı, mealen "değişim ve yeni inşa" olarak tanımlaması, 29 Mayıs çağrısının geç de olsa fiili olarak hayata geçmesinin mutluluğu kuşkusuz vardı. 

Bugün yani 7 Eylül 2024, uzun bir yolculuğun, değişim başlangıcının ilk günü olarak CHP tarihinde önemli yere sahip olacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER