© Yeni Arayış

Cevdet Yılmaz’dan Chp’li Akay’ın 'gri liste' sorusunu yanıtladı

Cevdet Yılmaz’dan Chp’li Akay’ın 'gri liste' sorusunu yanıtladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmeleri sırasında Mali Eylem Görev Gücü’nün (Financial Action Task Force – FATF) kara para aklama ve terörizmin finansmanı konularında etkin mücadele edemediği gerekçesiyle Türkiye’yi 21 Kasım 2021’de gri listeye almasıyla ilgili sorusuna yazılı yanıt verdi. Yılmaz, “Mevzuat uyumu kapsamında ülkemiz, 40 FATF tavsiyesinin 39’una büyük ölçüde veya tamamen uyumlu bulunmaktadır. Mevzuat uyumu konusunda FATF üyeleri arasında şu an en başarılı ülke konumuna gelmiştir. Kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile etkin bir şekilde mücadele edilmektedir” dedi. Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanı konularında etkin mücadele edemediği gerekçesiyle 21 Kasım 2021’de gri listeye alındı. FATF, ülkelerin gri listeden çıkması için belirlenen kriterlerin yerine getirilmesini şart koşuyor. Bu kapsamda hükümet yetkilileri, Türkiye’nin FATF’ın belirlediği 40 tavsiyenin 39’unu yerine getirdiğini savunuyor. FATF, şubat ayında yapacağı Genel Kurulu’nda bu konuları da gündeme alacak ve hangi ülkelerin gri listeden çıkıp çıkamayacağını değerlendirecek. Türkiye’nin ise uyması gereken son tavsiye, kripto paralarla ilgili yasal düzenleme yapması yönünde, bu konuda TBMM Genel Kurul’u açıldıktan sonra çalışmalara başlanması bekleniyor. Konuya ilişkin CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’a “FATF tarafından alınan gri listeden çıkma ve kara para ve terörizmin finansmanı ile nasıl mücadele edilmesi planlanmaktadır” diye sormuştu. Akay’ın sorusunu komisyonda yanıtlamayan Yılmaz, daha sonra yazılı olarak cevaplayacağını belirtmişti. Yılmaz’dan Akay’ın sorusuna yanıt geldi. Yılmaz, yazılı yanıtında şunları ifade etti:

“TÜRKİYE, MEVZUAT UYUMU KONUSUNDA FATF ÜYELERİ ARASINDA ŞU AN EN BAŞARILI ÜLKE KONUMUNA GELMİŞTİR”

“Mevzuat uyumu kapsamında ülkemiz, 40 FATF tavsiyesinin 39’una büyük ölçüde veya tamamen uyumlu bulunmaktadır. Mevzuat uyumu konusunda FATF üyeleri arasında şu an en başarılı ülke konumuna gelmiştir. Etkinlik kapsamında, gri liste sonrası hazırlanan Eylem Planındaki adımlar hayat geçirilmiştir. Bu kapsamda gerçekleştirilen ilerlemeler periyodik olarak FATF’a raporlanmaktadır. Kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejimi güçlendirmeye devam etmektedir. Eylem Planında gerçekleştirilmesi gereken yalnızca bir madde kaldığı ifade edilmiştir. Bu çerçevede kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile etkin bir şekilde mücadele edilmektedir.”

FATF NEDİR?

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak, söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te yapılan toplantısında kurulan hükümetler arası bir organizasyondur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER