© Yeni Arayış

Carry Trade mi, enflasyon mu, 40 katır mı, 40 satır mı?

Türk Parası da tıpkı kaplan tarafından yenen Türk halkı daha fazla fakirleşemediği için daha fazla değer kaybedemiyor. “Türk Parası değer kaybetsin Carry Trade’ciler batsıncılar”ın yeni bir değer kaybının yol açacağı enflasyon döngüsünden kazanç beklediklerine kuşku duymak için de çok fazla sebep bulunmuyor.

Ticaret Bakanı’nın rekabetçilik devalüasyonla olmaz sözü Cuma gününün ekonomi gündemine damga vurdu.

2021 sonlarında Türkiye ekonomi modeli adıyla lanse edilip dolaşıma sokulan proje Türk Parasına çok hızlı bir değer kaybı ve yaklaşık 20 yılda elde edilen makro ekonomik istikrarın yok oluşunu getirmişti.

Makro Ekonomik istikrarın en dolaysız göstergesi olan enflasyondaki artış iktidarın ülkeyi yönetmesini öylesine imkansız bir noktaya getirdi ki gerçek enflasyonu halktan gizlemek en önemli siyasi faaliyete dönüştü.

Enflasyonu halktan gizlemenin yerli/milli bir spora dönüşmesinin ve bundan hicap dahi duymamanın örneğini TÜİK Başkanının 45 olsa ne olacak 75 olsa ne olacak beyanı ile teyit etmiş olduk.

Tabii odadaki kaplanı görmüyor olmanız kaplanın odadaki herkesi yemesini engellemiyor. Enflasyon canavarı nesli tükenmemiş bir Anadolu Kaplanı misali ülkenin orta ve altındaki sınıflarını kemiklerine kadar çıtır çıtır yedi.Karnı doymadı ama odada da yiyecek et kalmadı. İşte o anda enflasyon canavarının önüneülkenin 20 yılda elde ettiği tüm istikrar kazanımları birer birer atılarak canavarın nefsi köreltilmeye çalışıldı.

Dünyanın en komik asgari ücretleri, emekli maaşları ve alım gücü sıfırlanmış para birimi ile baş başa kaldık. Emeklilik sistemi, konut piyasası, konut ve tüketici kredileri kaplan maması olarak tükendi gitti.

Enflasyon sözde düşük özde ise can alıcıydı. Mehmet Şimşek’in irrasyonel günlere veda ediyoruz konulu açış konuşmasıyla başlayan kaplanı hayvanat bahçesine götürüyoruz kampanyası 1 yıldır devam ediyor.

Şimşek Kaplan ehlileştirmek için eline faiz kırbacını aldı ve ekonomiyi faizle kırbaçlayarak bir yandan rezervleri telafi etti diğer yandan manipüle edilmemiş enflasyon oranını 60lı rakamlara çekti. 3 hanelere ulaşan fiyat artışlarını durdurmanın yolu elinde Türk parası olanları ödüllendirmekten geçiyordu.

Bütün bu süreç devam ederken kurlar yeterince artmıyor partisi forma rengi farklı takımlardan bir araya gelmiş durumda. Aralarında Borsa Tycoon’luğundan vekilliğe terfi etmiş ve paradan para kazanma yeteneği de olanların da yer aldığı bu kesime göre yüksek TL faiz, dolarları ülkeye çekiyor ve dolarlar Türk Lirası olarak geçirdikleri geçici süre sonunda dolar obezi olup ülkelerine dönüyorlar. Kısaca Carry Trade olarak adlandırılan bu tersine obezite ameliyatının Türkiye’den yurtdışına kaynak çıkışına, ülkenin sömürülmesine ve akla gelebilecek tüm melanetlere yol açacağına dair kaygılarını dile getiriyorlar.

CARRY TRADE

Ticaret Bakanı’nın Devalüasyonu (ki serbest kur rejiminde devalüasyondan söz etmek en azından racona terstir) kötülediği gün Mehmet Şimşek de planın Türk Parasına değer kattığı müjdesiyle güveniyordu.

Bütün bu süreç devam ederken kurlar yeterince artmıyor partisi forma rengi farklı takımlardan bir araya gelmiş durumda. Aralarında Borsa Tycoon’luğundan vekilliğe terfi etmiş ve paradan para kazanma yeteneği de olanların da yer aldığı bu kesime göre yüksek TL faiz, dolarları ülkeye çekiyor ve dolarlar Türk Lirası olarak geçirdikleri geçici süre sonunda dolar obezi olup ülkelerine dönüyorlar.

Kısaca Carry Trade olarak adlandırılan bu tersine obezite ameliyatının Türkiye’den yurtdışına kaynak çıkışına, ülkenin sömürülmesine ve akla gelebilecek tüm melanetlere yol açacağına dair kaygılarını dile getiriyorlar. Öte yandan olan bitene bakan 3. Bir kesim de geçmişin hesabını hatırlatarak madem bu kaplanı hayvanat bahçesine geri götürecektiniz niye oturma odasına soktunuz diyor.

Türkiye Ekonomisinde garip şeyler oluyordu, artık olmuyor diyerek yüreklere su serpen yabancı analistleri de denkleme aldığımızda aslında yaşadıklarımızın bir laboratuvar deneyinden farksız olmadığını söylemek yanlış olmayacak.

Şu aralar Galataport çıkışındaki taksi durağıyla ilgilenen bir gazeteci zamanında halen aynı görevi sürdüren Kamu Bankası Genel Müdürüne 2022’de ekonominin durumunu sorduğunda “faiz %80 olursa batarız” cevabını almıştı.

Ekonomi yönetiminin nihai amacına çok güvenmesek de kısa ve orta vadede Türk Parasına itibar kazandırmak dışında bir çıkış yolu görünmüyor. Türkiye 40 Katır 40 Satır Ekonomi Modelinin vardığı nokta ister istemez akla bir başka masalı getiriyor. Hani en sonunda ufacık bir çocuğun “Kral Çıplak” diye bağırdığı meşhur masal.

KRAL ÇIPLAK

Türkiye Ekonomi Deneyinin en büyük başarısı faizin %80lere vurduğu günlerde aynı ekonomi karakterlerinin aynı ya da farklı görevde sorunsuzca rol almaya devam etmesinde gizli olmalı.

Türkiye Ekonomi Modeli ya da Deneyi başarısızlıkla sonuçlansa da Merkez Başkanını BDDK Başkanına dönüştürerek bir peri masalı misali gerçekliğini dayatıyor.

Türk Parası da tıpkı kaplan tarafından yenen Türk halkı daha fazla fakirleşemediği için daha fazla değer kaybedemiyor. “Türk Parası değer kaybetsin Carry Trade’ciler batsıncılar”ın yeni bir değer kaybının yol açacağı enflasyon döngüsünden kazanç beklediklerine kuşku duymak için de çok fazla sebep bulunmuyor.

Ekonomi yönetiminin nihai amacına çok güvenmesek de kısa ve orta vadede Türk Parasına itibar kazandırmak dışında bir çıkış yolu görünmüyor.

Türkiye 40 Katır 40 Satır Ekonomi Modelinin vardığı nokta ister istemez akla bir başka masalı getiriyor. Hani en sonunda ufacık bir çocuğun “Kral Çıplak” diye bağırdığı meşhur masal.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER