BM Genel Kurulu, Gazze'de kalıcı ateşkes tasarısını kabul etti
GÜNDEMBirleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze'de kalıcı ateşkes tasarısını kabul etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) desteğin yinelendiği ve İsrail'e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılan karar tasarısını kabul etti.
Tasarıda Gazze'de derhal kapsayıcı ve kalıcı ateşkes sağlanması ile esirlerin koşulsuz serbest bırakılması talebi de yer alıyor.
BM Genel Kurulu, UNRWA'ya desteğin yinelendiği ve İsrail'e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılan karar tasarısını kabul etti. Tasarıda Gazze'de derhal kapsayıcı ve kalıcı ateşkes sağlanması ile esirlerin koşulsuz serbest bırakılması talebi de yer alıyor.
UNRWA nedir ve ne zaman kuruldu?
1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasından sonra çıkan Arap-İsrail çatışmaları sırasında evlerini ve geçim kaynaklarını yitiren Filistinlilere yardım amacıyla BMirleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 9 Aralık 1949'da oluşturulan bir kuruluş olarak Filistinli mültecilere eğitim, sağlık, giyim ve gıda alanlarında yardım çalışmalarında bulunuyor.
BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, 1948'de İsrail'in kuruluşu sırasında topraklarından sürülen ya da kaçmak zorunda bırakılan yaklaşık 700 bin Filistinliye yardım sağlamak amacıyla kuruldu.
Filistinliler, halihazırda Orta Doğu'da sayıları 6 milyonu bulan mültecilerin ve bu kişilerin soyundan gelenlerin evlerine dönme hakkına sahip olduklarını belirtiyor. İsrail ise geri dönüş hakkının tam olarak uygulanması halinde kendi sınırları içinde Filistinlilerin çoğunlukta olacağı gerekçesiyle bunu reddediyor. Mültecilerin ve bu mültecilerin çocuklarının ve torunlarının kaderi, 2009 yılında durma noktasına gelen barış sürecinin en çetrefilli konularından birini oluşturuyor.
UNRWA Gazze, İsrail işgali altındaki Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve Ürdün'de yoğun kentsel mahalleleri andıran mülteci kamplarında okullar, sağlık klinikleri, altyapı projeleri ve yardım programları yürüüyor. Sadece Gazze'de büyük çoğunluğu Filistinli olan 13 bin çalışanı var.
Bölgedeki 2,3 milyon insanın yaklaşık yüzde 85'inin evlerini terk ettiği Gazze'de 1 milyondan fazla kişi UNRWA okullarında ve diğer tesislerinde barınmaya çalışıyor.
İlginizi Çekebilir