© Yeni Arayış

Blinken’dan Suriye açıklaması: Türkiye’yi harekâttan vazgeçirmeye çalışıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin Suriye’ye yönelik olası bir harekatını engellemeye çalıştıklarını söyledi.

Suriye’ye yönelik olası bir harekatı engellemek için Türkiye ile yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı Blinken, SDG'ye destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Paris’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, Türkiye’nin Suriye’de bulunan PKK ile ilgili “meşru endişeleri” bulunduğunu ve ” yabancı savaşçıların ülkeden ayrılmasını” da  içeren bir çözüm talep ettiğini” belirterek “Bu, belli bir zaman alacak bir süreç ve bu arada bir çatışma, Suriye’de tanık olduğumuz tüm olumlu gelişmelerin yararına olmayacaktır. Bunun gerçekleşmemesi için tüm gücümüzle çalışacağız” dedi.

IŞİD’le mücadeleye vurgu

Blinken, Suriyeli Kürtlerin IŞİD’le mücadeledeki rolüne atıfta bulunarak 20 Ocak’ta göreve başlayacak Donald  Trump yönetiminin de “IŞİD’in çirkin yüzünü yeniden göstermemesini sağlamaya yönelik” çok güçlü bir ilgi duymasını beklediğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, “Burada kritik nokta, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) şimdiye kadar yaptıkları işi devam ettirmelerini mümkün kılmak” ifadelerini kullandı.

Gazze’de ateşkes

İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze için de değerlendirmelerde bulunan Blinken, "Orta Doğu'da ateşkese ve rehineler konusunda anlaşmaya çok yakınız." dedi.

Blinken, "Umarım (hükümetin) kalan zamanımızda bunu başarabiliriz ancak başaramazsak Başkan (Joe) Biden’ın ateşkes-rehine anlaşması için ortaya koyduğu plan gelecek (Donald Trump) yönetimine devredilecek. Ve bu anlaşmayı elde ettiğimizde, ve elde edeceğiz, bunun Başkan Biden’ın mayıs ayında dünyaya sunduğu plan temelinde olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Blinken, Lübnan’da yakın zamanda İsrail birliklerinin üçte birinden fazlasının ülkenin güneyinden çekildiği ve ateşkesin “kalıcı barışa doğru bir köprü olabileceğini" düşündüğünü söyledi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER