© Yeni Arayış

Bangladeş’ten ODTÜ’ye, Muhammed Yunus’tan Güngör Uras’a, Mikro krediden sosyal yardım ekonomisine

Muhammed Yunus’un mikro krediyi fakir Bangladeş’in kurtuluş reçetesi olarak dünyaya tanıtmasını bir kenarda tutalım ve Güngör Uras’ın peygamberi bir kahinlik içeren yazısına göz atalım: “Sosyal yardımlar iyi de tembelliği de teşvik ediyor.” Muhammed Yunus Türkiye’yi 20 yıldan fazla bir süredir yönetenlerden daha akılsız mıydı ki fakirliğin önüne iş sahibi olarak geçileceğini önerdi? Çalışıp emekli olmuş insanlara EYT’li yaftası ile toplumsal mobbing yapılırken Güngör Uras’ın işaret ettiği sosyal yardım kisveli tembellik ekonomisi tam gaz devam ediyor.

Bangladeş’in başına gelenleri Mustafa Turan’dan dinleyelim

Türkiye’nin bir önceki Dakka Büyükelçisi Mustafa Turan ve bu aralar en çok t24’den bildiren gazeteci Barçın Yinanç sınıf arkadaşım olur.

ODTÜ Uluslararası İlişkiler henüz mezun dahi vermemişken bölüme giriş yapan az sayıda öğrenciden 3’ü bizdik.  25 kişilik kontenjanla ODTÜ Uluslararası İlişkiler eski Türkiye’nin az ama öz okullarına örnekti.

Mustafa bu aralar İBB’ye dış politika danışmanlığı veriyor iyi de yapıyor. Bunun yanında dış politika deneyimlerini de paylaşmaktan geri durmuyor.

Bangladeş’in başına gelenlere dair kendisi gibi eski büyükelçi Selim Yenal ile yaptığı podcasti paylaşan Barçın oldu.

Podcasti dinlerken ODTÜ günlerime döndüm. Çünkü kaldığım meşhur 2. Yurttaki odadaki 5 oda arkadaşımdan ikisi Bangladeşliydi. Görsel o günlerden kalma.

Hatta bir tanesi de Bangladeş’in karışık 1971 yıllarında askeri darbede rol almış bir generalin oğluydu. Babasının idamdan son anda kurtulduğunu anlatırdı. Diğeri ise daha az politik daha particiydi. ODTÜ o dönemlerde adının rolünü çok iyi yerine getirir pek çok bölge ülkesinden en iyi öğrencileri bünyesine alırdı.

Bizim sınıfımızdaki Sudan’lı öğrencinin de sonradan ülkesinde bayağı üst düzey noktalara geldiğini duymuştum. Bugünlerin kim olursan gel sisteminin ötesinde bir seçkinlik önceliği vardı.

Mustafa podcast’te kısa ve öz biçimde olayların nasıl bu hale geldiğini, baskıcı, anti demokratik ve nepotizme sonuna kadar batmış Bangladeş yönetiminin özellikle ülkedeki gençleri nasıl yabancılaştırdığını detaylı biçimde anlatıyor. Türkiye’nin Bangladeş’le olan ilişkilerinin 22 yıllık AKP politikalarından nasıl etkilendiğini Pakistan ve Hindistan açmazında konumlanmanın öneminin altını çiziyor.

Coğrafyamızın kader ve kederi ile hemen 2 ülke ötemizdeki bu bizden 5 kat küçük 2 kat kalabalık yani 10 kat daha nüfus yoğunluklu ülkeyle kuracağımız ilişkilerin detaylarını bize aktarıyor.

Kimdir Muhammed Yunus? Mikro Kredinin mucidi diyelim. Az bilinen çok konuşulan az uygulanan bir karşı-kapitalist finansal üründen söz ediyoruz. Azıcık krediyle hiç parası olmayan insanların üretime dahil edilmesi. Bangladeş gibi fakirlikte marka olmuş bir ülkenin dünyaya böyle bir finans modeli armağan etmemesi saçma olurdu zaten.

MUHAMMED YUNUS: MİKRO KREDİNİN MUCİDİ DİYELİM

Bangladeş’in son yaşanan karışıklıktan çıkmak için çareyi ülkeyi geçici de olsa Muhammed Yunus’un aklına emanet etmesi ise bütün bu bilgi akışı içinde beni en çok etkileyen ayrıntı oldu.

Kimdir Muhammed Yunus?

Mikro Kredinin mucidi diyelim. Az bilinen çok konuşulan az uygulanan bir karşı-kapitalist finansal üründen söz ediyoruz. Azıcık krediyle hiç parası olmayan insanların üretime dahil edilmesi. Bangladeş gibi fakirlikte marka olmuş bir ülkenin dünyaya böyle bir finans modeli armağan etmemesi saçma olurdu zaten. Bir ineği bile olmayan bir köylüye inek alması için para veriyorsunuz. Sonra ineği besleyip ürettiği sütle geçimini sağlayıp borcunu da ödemesini bekliyorsunuz. Köyünde herkes ineği nasıl aldığını bildiği için bir süre sonra ineğe iyi bakmak ve krediyi geri ödemek sadece bir hukuki görev değil toplumsal bir sorumluluğa da dönüşüyor onun için. Ödemezse köylü komşularının yüzüne nasıl bakacak?

Mikro kredinin bu kaba tasvirinin detaylarını Muhammed Yunus’a Nobel Ödülü verilmesine ilişkin haberlerin ayrıntısında bulabilirsiniz.

Muhammed Yunus’un 84 yaşında karmakarışık olmuş ülkesinin başına geçmesi siyasi hırsından ziyade yaşadığı topraklara olan bağlığından geliyor. Mustafa’nın da altını çizdiği üzere ülkenin en kısa sürede kimsenin itiraz etmediği adil seçimlere gitmesi onun tek hedefi.

Muhammed Yunus’un mikro krediyi fakir Bangladeş’in kurtuluş reçetesi olarak dünyaya tanıtmasını bir kenarda tutalım ve yakın zamanlarda yitirdiğimiz Güngör Uras’ın peygamberi bir kahinlik içeren yazısına göz atalım.

Ne diyordu Güngör Hoca o efsanevi yazısında:

“Sosyal yardımlar iyi de tembelliği de teşvik ediyor”

Muhammed Yunus Türkiye’yi 20 yıldan fazla bir süredir yönetenlerden daha akılsız mıydı ki fakirliğin önüne iş sahibi olarak geçileceğini önerdi?

Çalışıp emekli olmuş insanlara EYT’li yaftası ile toplumsal mobbing yapılırken Güngör Uras’ın işaret ettiği sosyal yardım kisveli tembellik ekonomisi tam gaz devam ediyor.

Bangladeş’ten alacağımız çok ders var mı siz karar verin ama Muhammed Yunus’tan ders alması gerekenlerin olduğu su götürmez bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor.

YUNUS’TAN DERS ALMASI GEREKENLER OLDUĞU SU GÖTÜRMEZ

Güngör Uras’ın 10 yıl önce tam da iktisadi alt üst oluşun ayak sesleri yeni duyulurken yazdığı cümleler 10 senede gerçekliğini dayattı.

Türkiye tabii ki Bangladeş değil ama üretmeden, homo economicus yada homo faber olmadan vergi dairesinin yanından geçmeden ömrünü tamamlayan milyonlarca vatandaş/seçmenin yükünü sırtında taşıyor.

Çalışıp emekli olmuş insanlara EYT’li yaftası ile   toplumsal mobbing yapılırken Güngör Uras’ın işaret ettiği sosyal yardım kisveli tembellik ekonomisi tam gaz devam ediyor.

Bangladeş’ten alacağımız çok ders var mı siz karar verin ama Muhammed Yunus’tan ders alması gerekenlerin olduğu su götürmez bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER