Arpa boyu!
EKONOMİTrump’ın Çin’e karşı Japonya’yı yanına almak istemesini de işin içine eklersek Japonya ekonomisi dünya sıralamasındaki yerini yukarı taşıyabilir.
MB geçen hafta gösterge faizini 350 baz puan artırarak %46 ya çıkardı. Bu kadar bedel ödedik on beş ay sonra halen dünyada Venezuela’dan sonra en yüksek MB faizi olan ikinci ülkeyiz. Enflasyonda dünya altıncısıyız. Savaşan Suriye’nin enflasyonu bizden daha iyi. Kan, ter, gözyaşı. Aldığımız mesafe bir arpa boyu.
ABD artık güvenli liman değil mi? Trump’ın dengesizlikleri, bakın programı filan değil direk dengesizlikleri piyasaların ABD ye olan güvenini ciddi sarsıyor. ABD ve ABD dolarına karşı güven kaybı artıyor.
Geçen hafta FED başkanı yine temkinli konuşup net faiz indirimi sinyali vermedi. Trump ardından Fed başkanını küçümseyici bir açıklama yaptı. Trump, ticaret savaşları sonrasında kendine FED ile ikinci bir cephe açacak yakında. Piyasalar Trump ve Powell karşılıklı beyanları ile dalgalanmasına yani bir boyut kazandıracak.
AB ve Japonya lehine gelişmeler olabilir. ECB, beklenildiği gibi 25 baz faiz indirimine gitti. Yıllık Tüfe ve çekirdek enflasyonu Mart ayında beklenildiği gibi geldi. AB tarafı artık daha tahmin edilebilir bir seviyeye ulaştı. ABD’nin kaybı finansal piyasalarda AB’nin kazancı olabilir. Son bir aylık dalgalanmalarda ABD borsalarına göre Avrupa borsaları daha dayanıklıydı. Ama burada son bir yıldır ABD borsalarının Avrupa borsalarından çok daha primli olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Yıllardır aynı şey oluyor; daha önce defalarca yazdığım gibi. Bazen dolar çok düşüyor bazen Euro çok düşüyor. Dolar düştüğünde ABD malları ucuzluyor ve bir süre sonra ticaret hacmi artıyor. Euro düştüğünde AB malları ucuzluyor ve AB ticaret hacmi artıyor. Bu dalgalanma doğal mı yoksa birileri mi sağlıyor, orası muamma.
Japonya son yıllardaki dalgalanmalardan ve Trump döneminden faydalanacak gibi duruyor. ABD ile Çin gırtlak gırtlağa gelmişken Japonya ise Trump la anlaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Japonya 1990’lı yıllardan beri ya sıfır ya eksi enflasyon yaşıyor. Sağlıklı bir ekonomik büyüme için %2 civarı bir enflasyon gerektiğini söyleyen ekonomist çok.
2022 yılı ikinci yarısından beri Japonya %2,5 enflasyon ortalamasını tutturmuş gibi gözüküyor. 1990 yıllardan beri ilk defa bu kadar uzun süredir bu ortalama ile yaşıyor. Trump’ın Çin’e karşı Japonya’yı yanına almak istemesini de işin içine eklersek Japonya ekonomisi dünya sıralamasındaki yerini yukarı taşıyabilir. Vergiler yüzünden Toyota veya Honda ile aynı fiyata gelen BYD aracı mı alırsınız yoksa Toyota veya Honda mı?
Türkiye’de belirsizlik artıyor; Döviz ve borsalar tarafından bakınca dünyaya göre olumlu ayrışan Türkiye’de ise belirsizlikler artıyor gibi geliyor bana. Uluslararası kuruluşlar Türkiye’nin 2025 sonu enflasyon, politika faizi ve portföy faizi beklentilerini yukarı doğru güncellediler. Aralık 2024 sonunda zaten şüphe ile bakılan hedefler dağılmış durumda.
Türkiye’nin tüm ekonomik programının temeli, vatandaşın dövizden uzaklaştırılması,uluslararası piyasadan cary trade yatırımcısının Türkiye’ye gelmesi ve zaman kazanılarak bir iki olumlu yapısal programı aradan çıkarmaktı. Türkiye döviz bağımlılığı yüzünden çok kırılgan bir ülke. Yeni ekonomi yönetimi son bir buçuk yılda iki olanağı sağladı ama yapısal değişimlere zamanı yetmedi. 23 yıldır ülkenin başında aynı istikrarsız yönetim var iken uluslararası güveni sağlamak kolay değil tabi.
Her hafta biraz daha sıkışan, daralan sanayi, tarım ve doğal olarak ekonomiye rağmen bütçemiz Ocak- Mart 2025 ayından yıllık olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre çok küçük düzelme gösterdi. TCMB, “Ben olduğum müddetçe faiz düşecek” politikası ve pozisyon açıkları sebebiyle son iki yılda toplam 1,5 trilyon TL zarar etti. Birilerine ekonomi öğreteceğiz diye torunlarımıza yüklediğimiz borç bu.
MB geçen hafta gösterge faizini 350 baz puan artırarak %46 ya çıkardı. Bu kadar bedel ödedik on beş ay sonra halen dünyada Venezuela’dan sonra en yüksek MB faizi olan ikinci ülkeyiz. Enflasyonda dünya altıncısıyız. Savaşan Suriye’nin enflasyonu bizden daha iyi. Kan, ter, gözyaşı. Aldığımız mesafe bir arpa boyu.
Faizi artırdık ya şimdi yine bekleyeceğiz ki vatandaş dövizden TL ye geçsin, cary tradeciler geri dönsün. Veriler bu dönüşün zor olacağını söylüyor.
11.04.2025 BDDK ve TCMB verilerine göre;
Yabancı Portföy; İlgili hafta hisse senedinde ve tahvilde yabancı çıkışı devam etmiş. Son bir ayda hissede 1,5 milyar dolar, DİBS lerde 6,5 milyar dolar, toplamda 8 milyar dolar çıkış var. Kıyaslama yapmak içim 2024 yerel seçimler öncesi çıkışa baktım. Mart 2024 sonu itibariyle toplam çıkış sadece 1 milyar dolarmış.
MB rezervleri ve DTH ; Rezervlerdeki çözülme geçen haftada devam etti. Son bir ayda brüt rezervler 23,5 milyar dolar, net rezervler 35 milyar dolar, swapsız net rezervler 44,5 milyar dolar azaldı. 45 milyar dolar. Yazık ki yazık. Neden ?
Döviz mevduat hesaplarındaki artış da devam ediyor. Mart başından ilgili haftaya kadar 11 milyar dolar vatandaşların, 9 milyar dolar kuruluşların, toplam 19 milyar dolar döviz hesaplarında artış var. Yılbaşından ilgili haftaya kadar toplam döviz mevduatı 28 milyar dolar artmış. Kıyaslama yapmak için geçen sene aynı döneme baktım. Toplam artış 3 milyar dolarmış.
Dünya emtia endeksi; Geçen hafta; “98 puan ciddi destek. Her şey yoluna girmeye başlarsa 103 puanın üstünde kalacaktır. Bu hafta 103 puan direnç” demiştik. 103 puanı görüp 102 puandan kapadı. Bu hafta 103,50 direnç. Bunun üstüne atabilirse ilginç olur. Daha çok 102 puanın üstünde kalmaya çalışacaktır. Kalamazsa yeniden 98 puan hedefte.
Dolar/TL; Bir aydır altı yerden kızağa bağlanmış gibi sabit. Yorum yapmaya bile gerek yok aslında.
Döviz sepeti; Yükseliş devam etti. 40,65 liradan geçen hafta %1 artışla 41,04 seviyesine geldi.
Eur/Usd; 1,1225 direncini kırmıştı, geçen hafta burayı destek yapmaya çalıştı.1,1675 seviyesine kadar önünde bir şey yok. 1.1225 ve 1.1075 destek.
ABD 10 yr tahvil; Geçen hafta; “%4,50 direnç, %4,30 destek” demiştik. Bu arada kaldı.
Bist100; Geçen hafta; “Bist100 de 9800 – 10000 puan arasına kadar toparlayacak gibi duruyor” demiştik. 9500 puanı geçemedi. Bu hafta 9500 puan direnç oldu. Dolar bazında 2,45 dolarda. Trump vergi artışlarını 90 gün öteleyince yukarı sert tepki veren ABD borsaları geçen hafta yine gevşedi. Kolay iflah olacaklarını sanmıyorum.
İlginizi Çekebilir