© Yeni Arayış

Ankara’da 10 Ekim Anıtı açıldı

Ankara’da 10 Ekim Anıtı açıldı: Heykeltıraş katılmadı

10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin anısına yapılan anıtın açılışı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından gerçekleştirildi. Açılışa, programları CHP Ankara İl Örgütü'nce iptal edilen, 10 Ekim Aileleri ve anıtın heykeltıraşı Metin Yurdanur tepki göstererek katılmadı.

10 Ekim Ankara Gar katliamında hayatını kaybedenler anısına inşa edilen 10 Ekim Annelerinin Çığlığı isimli anıtın açılışı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş tarafından gerçekleştirildi. Açılışa, CHP Ankara İl Örgütü tarafından programları iptal edilen 10 Ekim Aileleri, anıtın heykeltıraşı Metin Yurdanur ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tepki göstererek katılmadı.

10 Ekim Ailelerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından programdan çıkarıldığını ve kendilerine haber verilmeden misafir pozisyonuna düşürüldüğünü söyleyen aileler katliam anması için 10 Ekim günü saat 10.04'te Gar önünde toplanacaklarını açıkladı.

Yavaş: Sadece bir yapı değil acı ve kayıplarımızın simgesidir

Anıtın açılışı bugün Mansur Yavaş’ın konuşmasıyla başladı. 10 Ekim Annelerin Çığlığı Anıtı açılışında konuşma yapan Yavaş şunları söyledi: “Bugün burada 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybedenleri değerli kardeşlerimizi anmak onların anılarının yaşatmak üzere bir araya geldik. Bu saldırılarda yüzlerce kişi de yaralandı. Terör en ağır insanlık suçudur. Açılışını gerçekleştirdiğimiz 10 Ekim Annelerin Çığlığı Anıtı sadece bir yapı değil, aynı zamanda geçmişte yaşadığımız acıların ve kayıpların simgesidir. Bu anıt kaybettiğimiz canların yanı sıra teröre karşı duruşumuzun ve barış arayışımızın güçlü bir ifadesidir. Barış ve kardeşlik içinde yaşama kararlığımızı da vurguluyoruz.”

Özel: Teker teker hesap soracağız

Mansur Yavaş’ın ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel söz aldı. Özel, 10 Ekim anmasında şu ifadeleri kullandı: "Anıt yarın da açılabilirdi ama yarının anlamı başka. Yarın yas günü. Acılarını unutmayan içine gömmeyen haykıran ailelere teşekkür ederim. En güçlü bağ suçlar üzerinden bağıdır. O yüzden birileri birbirlerinden ayrılamaz. Suçlarla birbirlerine bağlı olanlar ayrılamaz. Onlarla mücadele ancak birbirine sevgi bağı olan insanların bağı ile olur. Nerede bir mağdur varsa birbirlerine kurdukları o onurlu bağ bizi ayakta tutuyor. 104 insan hayatını kaybetmiş onları korumakla mükellef olan devlet korumayı sağlamamış, anıt açılmasın diye mücadele ediyor. Bizler sizlerden güç alıyoruz. Günün birinde bu kötülüğü her yerden silip onlardan teker teker hesap soracağız."

10 Ekim Anneleri Çığlığı Anıtı’ın açılışı gerçekleştirildi.

Heykeltıraş Yurdanur açılışa katılmadı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve CHP'nin programda değişiklik yapmasına 10 Ekim anıtının heykeltraşı Metin Yurdanur da tepki gösterdi ve açılışa katılmayacağını açıkladı.

Gazete Solfasol’a açıklama yapan Metin Yurdanur, "Bu anıt için mücadele edenlerin olmadığı, 10 Ekim Ailelerinin razı olmadığı bir ortamda bulunmam mümkün değil" dedi. Yurdanur 10 Ekim sabahı aileler ile birlikte Gar önünde olacağını belirtti.

Genel Başkanımız Özgür Özel, Ankara’da 10 Ekim Anıtı Açılışı’nda https://t.co/qyewNb30RU

— CHP ?? (@herkesicinCHP) October 9, 2024

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER