© Yeni Arayış

Almanlar fena yakalandı

Almanlar fena yakalandı

Üst düzey komutanlar Kırım köprüsüne saldırı planlarken konuşmaları Rusya tarafından yayınlandı. Neresinden baksanız skandal. Ya Ruslar Almanları dinleyecek teknolojiye sahip ya da içeride üst düzey casusları var. Her iki ihtimalde de hükümetin derhal istifa etmesi gerek, ama bu olmayacak. Almanya toz duman. Üst düzey komutanlar Kırım köprüsüne saldırı planlarken konuşmaları Rusya tarafından yayınlandı. Neresinden baksanız skandal. Ya Ruslar Almanları dinleyecek teknolojiye sahip ya da içeride üst düzey casusları var. Her iki ihtimalde de hükümetin derhal istifa etmesi gerek, ama bu olmayacak çünkü uzun zamandır hayal dünyasında yaşayan bir Avrupa’dan bahsediyoruz. Düşünebiliyor musunuz Alman generalleri Kırım’a saldırı planlıyor. Neden? Ukrayna savaşından istedikleri sonucu alamadıkları için. Gerçekten ne bekliyorlardı? Bu gelişme savaşın bugün yaşanan seyrinde gideceğini tahmin etmek için Almanya’da askeri okula gitmemeniz gerektiğini gösterdi. Yeşiller başta olmak üzere Alman siyasetçilerindeki basiretsizlik askerlere de yansımış demek. Avrupa epeydir hayal dünyasında yaşıyor. Geçmişte de öyleydi. Ukrayna krizine kadar ABD ve İngiltere’nin ikinci dünya savaşından beridir güttüğü siyasetin mutlu parçasıydılar. Tatlı uyku devam ederken yeni bir dünyanın yükseldiğini göremediler. - Rusya kendilerini uyandırana kadar. Belli ki Alman siyasetçileri gibi askerleri de bu gerçeğe uyanamamış. Scholz hükümeti Almanya’nın çıkarları için mi yoksa ABD ve İngiltere’nin çıkarları için mi politika üretiyor? Almanya Merkel döneminde Rusya ile dengeli bir politika yürütüyordu. Buna “Merkel aklı” diyebiliriz. Merkel Trump gibi deli dolu bir politikacının bile üstesinden gelmeyi başarmıştı.

‘MERKEL AKLI’ İLE SCHOLZ FARKI

Scholz hükümeti Almanya’nın çıkarları için mi yoksa ABD ve İngiltere’nin çıkarları için mi politika üretiyor? Almanya Merkel döneminde Rusya ile dengeli bir politika yürütüyordu. Buna “Merkel aklı” diyebiliriz. Merkel Trump gibi deli dolu bir politikacının bile üstesinden gelmeyi başarmıştı. Kendisinden sonra gelecek ismin zayıf olmasına kesin gözü ile bakılıyordu ancak bu kadarı da beklenmiyordu. Ya Macron? Ukrayna, Azerbaycan – Ermenistan, Lübnan, İsrail – Filistin sahalarında bir görünüp bir kaybolan Macron kameralara poz vermek için bu kez Ukrayna’ya asker göndermekten bahsetti. Pek de dikkate alındığı söylenemez, çünkü savaşı perde arkasından yönetenler de gerçeği görüyor. Ancak yine de savaşın daha da kötüye gidebileceği endişesini yaratıyor. Ukrayna sahası üzerinden devam ettirilen rekabette galip yok. Rusya coğrafi avantajını da kullanarak bu savaşı tam olarak istediği gibi idare edemese de pes etmedi ve zaman sadece Ukrayna’nın değil Batı’nın da aleyhine işliyor. Bu gerçek ortadayken savaşı inatla başka cephelere taşımak istemenin mantıklı bir temeli var mı? Avrupa’da sokak yaşanan ekonomik zorlukların sadece Rusya’nın saldırısı yüzünden değil, Batı’nın bu işe müdahil olmasından dolayı da olduğunun farkında. Hükümetler de medyaları vasıtası ile kendi insanlarına karşı yaptıkları dezenformasyon ile durumu kurtarmaya bu gerçeği saklamaya çalışıyorlar. Savaşın sebebi, hangi tarafın haklı olup olmadığı ya da Rusya’nın haksız yere Ukrayna’ya saldırıp saldırmadığı tartışılabilir elbette. Ancak tam da ticaret hacmi yüzlerce milyar Euro’ya ulaşmışken ve temel ihtiyaçlar görece daha rahat giderilebilirken Amerikan – İngiliz kayığına binmenin anlamı neydi? Almanya ve Fransa Avrupa’nın motor güçleri, ancak her iki ülkeyi yönetenler akılcı çözümler aramak yerine savaşı daha da kızıştıracak hamleler peşinde. Üstelik bu hamleleri gizlemeyi de beceremiyorlar! Ukrayna üzerinden savaş gösterdi ki Batı’nın küresel güçleri daha önce olduğu gibi birçok ülkeyi peşlerinden sürükleyemiyorlar. Yani bugün yaşanacak küresel bir savaşta Batı açısından garanti yok. Eski iki kutuplu dünya artık yok oluyor, çok kutuplu dünya var ve herkes sadece arayış içinde değil, fırsat da kolluyor.

HERKESİN FIRSAT KOLLADIĞI ÇOK KUTUPLU BİR DÜNYA

Üstelik dünya eskisi gibi değil. Ukrayna üzerinden savaş gösterdi ki Batı’nın küresel güçleri daha önce olduğu gibi birçok ülkeyi peşlerinden sürükleyemiyorlar. Yani bugün yaşanacak küresel bir savaşta Batı açısından garanti yok. Eski iki kutuplu dünya artık yok oluyor, çok kutuplu dünya var ve herkes sadece arayış içinde değil, fırsat da kolluyor. ABD’nin İran ve Ortadoğu politikalarındaki ikircikli tutumu da bu gerçekten kaynaklanıyor. Ancak Avrupalılar kendilerini hala İkinci Dünya Savaşı ambarında sanıyor. Scholz ya da Macron elbette tek başlarına dünyayı savaşa sürükleyecek karizmaya sahip değiller ama ne olursa olsun endişe yaratmayı başarıyorlar. İsviçre Dışişleri Bakanı geçtiğimiz günlerde Ukrayna için çok sayıda barış planının masada olduğunu açıkladı. Bir yandan Almanya ve Fransa’nın da dışında olmadığı bu gibi girişimler var diğer yandan ise savaşı daha da kızıştıracak, yayacak söylem ve planlar. Bunların hangisi galip gelecek, yakında ortaya çıkar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER