© Yeni Arayış

Allah bereket versin!

Allah bereket versin!

Ocak ayı başında dolarını 29,50’den satıp %50’den iki defa, üç aylık TL mevduat yapan birisi, Haziran sonunda 32,80’den dolara geri döndüyse dolar bazında altı ayda, %13 gelir sağladı. Dolar 28 liraya düşseydi adamın altı aylık dolar bazında geliri %32 olacaktı. Muhteşemliğe bakar mısınız! Dünyanın neresinde böyle kar var. Sorun; “Allah bereket versin, iyi para kazandık” deyip ne zaman gidecekleri?! Dünyadan; Piyasalar, ABD’nin bu sene en az iki defa faiz indirimine gideceğini ve ilk indirimin Eylül ayında geleceğine her hafta biraz daha yüksek beklenti ile inanıyor. Geçen haftanın son günü beklenildiği gibi gelen ABD, PCE verileri çok hafif bir karamsarlık yarattıysa da faiz indirimi beklentisi gücünü korudu. İngiltere’de son gelen veriler faiz indirimindeki yeşil ışığı iyice parlattı. İngilizlerin zirve faizi olan %5,25’den indirim gelmesi gerektiği yüksek sesle dile getiriliyor. Çin, faiz indirimine gitti. Avrupa Birliği ilk indirimden sonra biraz daha sessiz. Dünyanın üretimin ve tüketimindeki yavaşlama Japonya hariç tüm ülkeleri faiz indirimine zorluyor. Daha fazla dayanabileceklerini tahmin etmiyorum doğrusu. İmalat, sanayi, tarım, tüketim azalıyor ama yatıp kalkıp MB’nın artan rezervlerini konuşuyor, sevinç gözyaşları ile birbirimize sarılıyoruz. Cumhurbaşkanımız, geleceğimizin kurtulduğunu söylüyor. Daha önce kaç defa söyledi bunları, hatırlamıyorum bile. Ama inananlar yine var, yine coşku ile alkışlıyorlar. Çok değil, iki yıl önce KKM içinde benzer sözler, benzer alkışlarla çınlıyordu ülke.

İKİ YIL ÖNCE KKM İÇİN DE BENZER ŞEYLER SÖYLENDİ

Türkiye’de Merkez Bankası rezerv çoskusu; İmalat, sanayi, tarım, tüketim azalıyor ama yatıp kalkıp MB’nın artan rezervlerini konuşuyor, sevinç gözyaşları ile birbirimize sarılıyoruz. Cumhurbaşkanımız, geleceğimizin kurtulduğunu söylüyor. Geleceğin lider ülkesi olmak için dev adımlar attığımızı iddia ediyor. Daha önce kaç defa söyledi bunları, hatırlamıyorum bile. Ama inananlar yine var, yine coşku ile alkışlıyorlar. Çok değil, iki yıl önce KKM için de benzer sözler, benzer alkışlarla çınlıyordu ülke. “KKM, ülkeyi bitirecek” diyenlere kızıyorlardı. “Dünya kadar dış borcumuz var. KKM olmasa döviz alıp başını gidecek, nasıl ödeyeceğiz bu borçları” diyorlardı. Ne yazık ki döviz yine aldı başını gitti, dış borç iyice arttı, devletin kaynakları rantiyecileri daha zengin etti, ülke daha fakirleşti. Şimdi de “sıcak para” gazı geldi. Üretim yok, kredi yok, tüketim azalıyor, döviz artmıyor, MB kasası doluyor diye sevinçten öleceğiz. Geçen hafta S. Arabistan ile yapılan depo alım işleminin sonlandırıldığı haberi geldi. Yakında Azerbaycan ve Çin depo alımlarının sonlandırıldığı haberi gelir. Bence hiçbir anlamı yok. Bilanço makyajıydı, silinmesinin muhteşemliği yok. Normale dönüyoruz diye, illa davul çalacaksanız ne diyebilirim ki! Sıcak paranın çıktığı an, ülkeyi ne hale getirdiğini son 24 yılda defalarca yaşadık ama hemen unutuyoruz. Balıkların bile hafızası daha uzun sürelidir. Bugün kü yönetimin geçmişten aldığı tek ders dövizin düşmesini engelliyor. Şu döviz girişine ve TL ye dönüşe karşı, geçmişte yaşadıklarımız şimdiye kadar doların çoktan 30 lira altına gelmesinin gerektiğini gösteriyordu. Ocak ayı başında dolarını 29,50’den satıp %50’den iki defa, üç aylık TL mevduat yapan birisi, Haziran sonunda 32,80’den dolara geri döndüyse dolar bazında altı ayda, %13 gelir sağladı. Eskiden dolar da düşerdi geliri daha da çok olurdu. Dolar 28 liraya düşseydi adamın altı aylık dolar bazında geliri %32 olacaktı. Muhteşemliğe bakar mısınız! Adamların kazancını sadece düşük tutabiliyoruz ama dolar böyle devam etse bile adamların yıllık bileşik dolar bazında kazancı %27 olacak. Dünyanın neresinde böyle kar var. Sorun; “Allah bereket versin, iyi para kazandık” deyip ne zaman gidecekleri?! Teknoloji şirketlerinin zayıf gelen karlılıkları S&P’nin gevşemenin sebebi oldu. “Düzeltmesi 5300 puana kadar sürebilir” demiştik, 5391 puana kadar gevşedi. D&J, DAX ve Londra, belirli bir bantta tutunmaya devam ediyor. Bist100’de, beşinci dalganın bitmesine çok az bir süre kaldı. Her yukarı gidişe satışla karşılık vermek daha sağlıklı duruyor. Benim hisse senedim portföyüm olsaydı bu hafta kar realizasyonu yapardım doğrusu.

BİST 100’DE BEŞİNCİ DALGANIN BİTMESİNE ÇOK AZ KALDI

Enflasyon hedefi tutacaktır; Dünyada emtia fiyatları artmıyor, Türkiye’de döviz artmıyor, krediler durunca tüketim durdu. Firmalar sürekli karlarından fedakarlık yapıp indirim kampanyaları düzenliyor. Enflasyonu ne artıracak? Piyasaya sürülen TL. Onu da çekiyorlar. Üstelik enflasyonu hesaplayan kurum TÜİK. 19 Temmuz 2024 MB ve BDDK verilerine göre; Yabancılar, 700 milyon dolarlık tahvil satmış. MB faiz indiriminden uzak durduğunu söyledikçe, güvenli bir “al-sat- para kazan” süreci işlemeye devam edecektir. Hisse senetlerine ise ilgisizlikleri devam ediyor. MB rezervleri artmaya devam ediyor. Brüt rezerv 153,9 milyar, net rezerv 48,2 milyar, swapsız net rezerv 23 milyar dolara ulaştı. DTH hesaplarında iki haftadır özellikle şirketlerin döviz hesaplarını artırdığını görüyoruz. İki haftada döviz hesapları 2,7 milyar dolar artı ki, bunun 2 milyar doları şirketlerde. Krediler, iyice durdu. İlgili hafta ticari ve tüketici kredileri ile kredi kartlarında haftalık daralma var. Türkiye’de işveren kredi ile yatırım yapar, kazandığının önemli kısmını şahsi hesabına çeker. Tüketici kredi ile vur patlasın çal oynasın tüketir. Bu kadar keskin duruş baş ağrıtacaktır. Dolar/TL; Yıl sonunda 35 ile 37 arasında bir yerde kalacağız gibi duruyor. Günlük bazda 33,30 ile 32,80 TL bandında. 33,30 üstüne atabilir, atarsa yeni bir dar bantta geçebilir. 32,45 lira altında haftalık kapanış yaparsa gevşeme hızlanır ama MB’nın buna izin vermeyeceğini düşünüyorum. Dolar Endeksi; 103,85 desteği yine dayandı. 105 puan direnç oluyor. Bist100; Teknoloji şirketlerinin zayıf gelen karlılıkları S&P’nin gevşemenin sebebi oldu. “Düzeltmesi 5300 puana kadar sürebilir” demiştik, 5391 puana kadar gevşedi. D&J, DAX ve Londra, belirli bir bantta tutunmaya devam ediyor. Bist100’de, beşinci dalganın bitmesine çok az bir süre kaldı. Her yukarı gidişe satışla karşılık vermek daha sağlıklı duruyor. Benim hisse senedim portföyüm olsaydı bu hafta kar realizasyonu yapardım doğrusu. Eur/Usd; 1,0850 üstünde kalmaya çalışıyor. Bu haftaki kapanış buranın altında kalmamalı. 1.0950 de direnci var. 1,1075 hedefte kalmaya devam ediyor. Altın; Nisan başından beri 2330 ile 2420 dolar ana bandında sıkışmış durumda. Geçen hafta 2420 üstünde kalmayı yine beceremedi. Gümüş; Geçen hafta 27,50 dolar seviyesine geriledi. Bence yeniden pozisyon açılabilir. Ben olsam geçen hafta yeni alım yapardım. Öncesinde 29,80 dolar olsa da hedef 31,50 dolar. Dolar/Yen; 151,80 hedefimizdi hatırlarsanız. 152’den pozisyonum olsaydı ben kapatırdım. Yeni pozisyon açmak için ya 161 Yen’e çıktığını görmek ya da 151,80 Yen’in aşağı kırıldığından emin olmak gerek  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER