© Yeni Arayış

ABD mi desem, Çin mi desem?

Dünya 27 trilyon dolarlık ABD ve 18 trilyon dolarlık Çin ekonomilerinin yaşayacağı büyümeleri dört gözle bekliyor. İki ekonomi de yumuşak inişi becerebilirse moraller düzelecektir. ABD yumuşak iniş yapar da, Çin çakılırsa dünyanın ikilemi daha uzun süre piyasaları etkilemeye devam edecektir.

Dünyadan; FED 50 baz faiz indirdi. FED, bildiğin FED. Pandemi dönemi tüm dünya FED faiz indirsin diye kendini parçaladı; FED kimseyi dinlemeyip kendi verilerine göre gerekli gördüğü anda faiz indirmeye başladı. Pandemi sonrası bu sefer FED faiz artırsın baskısına FED yine direnip kendi takvimine göre faiz artırdı. Son bir yıldır tüm dünyada FED faiz indirsin baskısı vardı. FED yine kendi verilerine göre hem de 50 baz puan faiz indirdi. Devam edecek mi? Verilere bakacaktır ama, en geç Aralık ayında bir indirim daha yapmasını bekliyorum.

FED 50 baz puan faiz indirince dünya ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapacağına ikna oldu. Ama Çin’den gelen kara veriler morallerin düzelmesine izin vermiyor. Çin sanayi üretimi pandemi döneminden beri en uzun durgunluk dönemini yaşıyor; tüketim ve yatırımlar yavaşlıyor. Çin’in bu yıl %5 büyümeyi gerçekleştirmesi için devletin ciddi teşviklere başlaması gerekiyor. Ben Çin’in hızla gerekli teşvik adımlarına başlayacağını düşünüyorum.

Kısaca, dünya 27 trilyon dolarlık ABD ve 18 trilyon dolarlık Çin ekonomilerinin yaşayacağı büyümeleri dört gözle bekliyor. İki ekonomi de yumuşak inişi becerebilirse moraller düzelecektir. ABD yumuşak iniş yapar da, Çin çakılırsa dünyanın ikilemi daha uzun süre piyasaları etkilemeye devam edecektir. 

FED’in 50 baz faiz indirimi bile beklediğim etkiyi yaptı. Endeks 98 puan üstüne çıktı. Çin’den bir, iki iyi veri gelsin bu yükseliş ivmelenebilir ve 102 puanı çok kolay görebilir. 

DÜNYA EMTİA ENDEKSİ ÇİN’DEN İYİ VERİ GELİRSE İVMELENEBİLİR

Dünya emtia endeksi; Geçen hafta şunları yazmıştım; “Bu kadar yüksek faiz ve ekonomik durgunluğa rağmen 94 puan altında kalmayan emtia fiyatları, hızlı faiz indirimleri ve biraz kıpırdayan ekonomiyi gördü mü, çabuk canlanabilir” Geçen hafta ne oldu sizce?

FED’in 50 baz faiz indirimi bile beklediğim etkiyi yaptı. Endeks 98 puan üstüne çıktı. Çin’den bir, iki iyi veri gelsin bu yükseliş ivmelenebilir ve 102 puanı çok kolay görebilir. 

13 Eylül 2024 TCMB ve BDDK verilerine göre; Yabancılar, ilgili hafta  1,6 milyar dolarlık tahvil alışı yaptılar. İki haftada sattıkları tüm tahvilleri geri aldılar. Nisan ayından bu yanatoplam tahvil alışları 13 milyar dolara yaklaştı. 

DTH hesaplarda vatandaş sakinliğini koruyor Şirketlerde ise ilgili hafta 2 milyar dolarlık DTH azalışı olmuş.  DTH azaldığına, yabancı tahvil aldığına göre MB rezervleri ne oldu sizce?

Geçen hafta rezervlerle ilgili aynen şunu yazmıştım; “Üç haftada toplam 6,1 milyar dolar azalma oldu ama, sanırım TCMB 13 Eylül verilerinde brüt rezervde yeniden artış göreceğiz”

TCMB brüt rezervleri ilgili hafta 6,8 milyar dolar arttı ve 153,6 milyar dolar oldu. Son üç haftadaki azalışı fazlasıyla yerine koydu. Net rezervler 48,7 milyar dolar, swapsız rezervler 26,4 milyar dolar oldu. Böylece her üç rezervde bu yılın en yükseği olan 19 Temmuz zirvelerinin üstüne çıktılar. 

Krediler de ise, diğer kredilerin sakinliği sürmekle birlikte kredi kartlarında hafiften bir çoşku görünüyor. Aslında enflasyondan arındırırsanız kredilerde bir büyüme yok. Ekonomi yönetiminin kredilerin üstündeki baskısını azaltacağını düşünüyorum. Geçen hafta sonu TCMB ve BDDK kredileri etkileyecek iki farklı karar aldı. Biri kredi faizlerini düşürüp kredi hacmini artıracakkararken diğeri tam tersi bir karar aldı. Birbirlerinden bu kadar uyumsuz olacaklarını düşünmüyorum ama iki kararın piyasaya etkisinin nasıl olacağını kestiremiyorum.

Dolar/TL; Yabancıların tahvil kar realizasyonuna, vatandaşın “dolar fırlayacak” beklentisi eklenince, dövizin sert yükselmesine yol açabilirdi. Yiğidi öldür hakkını ver. Ekonomi yönetimi üç hafta boyunca dövize satış yönünde müdahale ederek doların değil yukarı gitmesi, aşağı gelmesini sağladılar. 13 Eylül haftası dolar paniği bitince de geri dönüp tüm sattıklarını fazlası ile topladılar.

Dünya borsaları FED faiz indirimine coşku ile tepki gösterdi. Asya borsaları yükseldi. Amerika ve Almanya borsaları tarihi zirvelerini yeniden denediler. Bir tek İngiltere borsası tepki vermedi. Türkiye için 10350 puanın üstüne atamadığı müddetçe yükselişin başlaması bana göre çok zor. 

10350 PUANIN ÜSTÜNE ATAMADIĞI MÜDDETÇE YÜKSELİŞ ZOR

Geçen hafta söyle yazmıştım; “Haftaya 33,93 üstüne atarak başlayamazsa gevşeme devam edebilir” Üstünde başladı ve 34,18’e kadar tırmandı. Ocak 2025 ayına kadar sıkışmanın devam edeceğini düşünüyorum. Yılsonu hedefim daha öncede belirtiğim gibi 36 lira ile 37 lira arasında bir fiyat. Bu hafta dirençler 34,22 ve 34,47. Destekler ise 34 ve 33,90.

Dolar Endeksi;  Bir süre 102,50 ile 100,50 arasında oyalanacak.100,50 nin aşağı doğru kırılma olasılığı artıyor diye tahmin etmiştim ama, 50 baz puan faiz indirimine rağmen 100,40 puanın üstünde kalması ilgili bantta biraz daha sıkışacağını gösteriyor.

ABD 10 YR tahvil; Geçen hafta söyle yazmıştım; “Bu hafta FED faiz indirimi kararına göre %3,55 civarı desteğinden bir satış gelip %3,80 civarına çıksa bile, artık %3,25 hedefte”

Ne oldu? %3,60’dan %3,78 seviyesine yükseldi. Son derece normal bir kar satışı. Bence %3,90 civarından yeniden ABD tahvili alınabilir. %3,25 hedefte. Hele sonrası uçurum.

Bist100; Dünya borsaları FED faiz indirimine coşku ile tepki gösterdi. Asya borsaları yükseldi. Amerika ve Almanya borsaları tarihi zirvelerini yeniden denediler. Bir tek İngiltere borsası tepki vermedi. Faiz düşerken hisse borslarının yukarı gitmesi son derece normal ancak, faizler yukarı giderken hatta zirvelerde gezerken de borsalar yukarı gitmişti. O yüzden yukarı gidişin gerçek olup olmadığı beni kararsız bırakıyor. 

Türkiye için 10350 puanın üstüne atamadığı müddetçe yükselişin başlaması bana göre çok zor. Zaten FED indirimine yukarı tepkisi anında yabancı satışı ile karşılandı ve Cuma gününü düşerek kapattı. Pazartesi günü 2,80 dolara kadar gevşemişti. 2,60 dolar, son 20 yıllık ortalaması. Bu kuvvetli desteğine gelmesine rağmen cılız bir alış geldi. Bu hafta desteği 9275, direnci ise 10350 puanda. 

Eur/Usd; ABD faizleri bu seviyelerde kaldığı müddetçe  Euro nun dolar karşısında daha fazla güçlenmesi zor görünüyor. 50 baz faiz indirimi paritede 1,1225 direncini kırmaya yetmeyecek anlaşılan. “Bir müddet 1.1225 ile 1.1075 arasında dinlenecek gibi duruyor”tahminime devam ediyorum. 

Altın; 2600 dolar hedefimize ulaştık. Ocak ayında 2044 dolardan açtığımız pozisyonumuzu dokuz ay sonra dolar bazında %27 karla kapattık. Doların faizi %4 iken iyi para değil mi? Bu hafta 2560 doların altına gelmezse yukarı hareket devam edecektir. 2450 dolara kadar bir kar realizasyonu olursa yeniden poızisyon açılabilir. 

Gümüş; Piyasadaki çoşkuya rağmen 31,50 direncini kıramadı. Demek ki babalar halen istedikleri kadar gümüş toplayamadılar. Mart ayında 25 dolardan aldığımız gümüşü altı ay sonra, geçen hafta 31,20 dolardan bozduk, kazanç dolar bazında %25 güzel para. Temmuz sonunda 27,80 dolardan aldığımız gümüşü ise tutuyoruz. Bu hafta da 31,50 kırılamazsa ve 30,75 altına gelirse bozmak gerek. Babalar birden alırsa kaptıra da biliriz.  

Bitcoin; Geçen hafta belirttiğimiz  64.700 dolar direncini denedi. Bu hafta 64.940 dolar direnç. Bitcoin için çok az bir mesafe; yukarı tırmanacaksa, çok kolay kırıp üstüne çıkması gerek. Kırarsa hedefi 71.000 dolar. Desteği 59,200 ve 53,200 dolar. 

Doğalgaz;  Mart ayında 1,65 dolardan aldığımız doğalgaz pozisyonumuzu, altı ay sonra  geçen hafta sonu 2,45 dolardan kapadık. Dolar bazında %48 kazanç sağladık. Temmuz ayında 2.01 dolardan açtığımız pozisyonu ise tutmaya devam ediyorum. Hedef 3,63 ama 2,83 dolardan pozisyonu kapatabilirim. 

TR 10 yr ve 2 yr tahvil;  Kapattığımız tüm pozisyonlar ile %41,80 den iki yıllık TR tahvil ve %28,50 den on yıllık TR tahvil pozisyonu açıyoruz. Tahvillerin iyi kazandıracağına inancım devam ediyor. Döviz riskini göze alamayanlara Yabancı para Türk tahvillerini de öneririm.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER